Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Yükseköğretim Tercihlerinde Öne Çıkıyor

Son 3 yılda yüzde 70 arttı: Üniversitelinin yeni rotası Doğu Avrupa

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sona ermesinin ardından tercih dönemi başladı ve 8 Ağustos’a kadar sürecek. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, tercih dönemi öncesinde yaptığı açıklamada, “Vakıf üniversitelerinde ücretlerin yükselmesi durumunda bazılarında doluluk oranının düşebileceğini ve hatta bazı adayların bu ücretleri ödemek yerine Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine gitmeyi tercih edebileceklerini” belirtmişti. Eski Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı ve ASBA Yurtdışı Eğitim Danışmanlık kurucusu Aslıhan Özenç ise yurtdışında eğitim tercihleri hakkında şunları söyledi: “Son zamanlarda Avrupa Birliği üyesi olan ve uygun ücretleriyle öne çıkan Doğu Avrupa ülkelerine Türkiye’den yoğun bir talep olduğunu gözlemliyoruz. Bu talebin son dönemde artmasının en önemli nedeni ise yıllık eğitim ve yaşam maliyetlerinin uygun olmasıdır.”

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği tarafından sağlanan bilgilere göre, Türkiye’den Avrupa’da üniversite eğitimi için tercih edilen ülkeler sırasıyla Almanya, Polonya, Macaristan, İtalya ve Çek Cumhuriyeti’dir. Son üç yılda, bu bölgeye eğitim amacıyla giden öğrenci sayısının yüzde 70 arttığı görülmektedir.

Orta ve Doğu Avrupa üniversitelerinde eğitim maliyetleri 2 bin ile 7 bin Euro arasında değişmektedir. Özellikle mühendislik, mimarlık, psikoloji ve sosyal bilimler alanlarında, Türk öğrencilerin Polonya’da tercih ettiği programlar arasında yer alırken, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde ise tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi programlarda da eğitim almak istedikleri görülmektedir. Sağlık bilimleri dışındaki programlar birçok üniversitede ortalama 3-4 bin Euro arasında sunulmaktadır.

Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde eğitim masrafları hariç bir öğrencinin konaklama, yeme içme, sağlık sigortası ve alışveriş gibi masrafları aylık 450 ile 1000 Euro arasında değişmektedir. Yurtlar için ödenen fiyatlar 130 ile 290 Euro arasında değişirken, ev kiralamak isteyenler ise Macaristan ve Polonya’da aylık ortalama 400 Euro, Çek Cumhuriyeti’nde ise 500-700 Euro ödemek durumundadır.

Almanya, bu avantajları nedeniyle tercih edilen bir ülkedir. Çünkü Almanya’da devlet üniversitelerinde eğitim ücretsizdir. Yıllık eğitim harçları çoğu üniversitede 1000 Euro’nun altında, bazı eyaletlerde ise 2 bin 500 Euro’ya kadar çıkabilmektedir. İngilizce eğitim veren özel üniversitelerde ise yıllık ücretler 4 bin 500 Euro’dan başlamaktadır. Konaklama, yeme içme, sağlık sigortası ve alışveriş gibi masraflar aylık 900 ile 1400 Euro arasında değişmektedir. Almanca şartı aranmaması ve vize işlemlerinin daha hızlı olması, öğrencileri bu okullara yönlendiren en önemli sebeplerden biridir.

İtalya ise ücretsiz eğitim imkanı ve burs sistemiyle tercih edilen bir diğer ülkedir. Belirli kriterleri karşılayan öğrenciler, yıllık 7 bin Euro’ya kadar nakit destek bursu almanın yanı sıra ücretsiz eğitim alma şansına sahiptir.

Son dönemde Polonya üniversiteleri, mezuniyet sonrası mavi diploma kazanma ve oturum kartıyla vizesiz olarak tüm AB ülkelerine giriş yapabilme imkanı sunması nedeniyle ilgi görmektedir. Ayrıca bu ülkede lisans eğitimi 3-3.5 yıl sürebilmektedir.

En çok tercih edilen bölümler ise sırasıyla mühendislikler, psikoloji, mimarlık, tıp, işletme-ekonomi, diş hekimliği, medya ve iletişim, sağlık bilimleri (fizyoterapi, diyetetik), sosyal bilimler (uluslararası ilişkiler vb.) ve dizayn-tasarım alanlarıdır.