Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan yeni bir kararla Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre, öğrenciler artık bir dersten doğrudan sınıfını geçmek yerine, ders yılı sonunda her bir dersten 2 dönem puanıyla değerlendirilecek. En az 50 başarı puanı olan öğrenciler, en fazla 3 dersten sorumlu tutularak sınıflarını geçecek. Ancak toplamda 6’dan fazla başarısız dersi olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu sayıya nakiller ya da geçişler sonucunda ortaya çıkan sorumlu dersler dahil edilmeyecektir. Tekrar hazırlık sınıfı hariç, orta öğrenim süresi boyunca en fazla bir kez sınıf tekrarı yapılacaktır. İkinci kez sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ise ders yılı sonunda okulla ilişkisi kesilecektir. Bundan sonra bu öğrenciler, mesleki eğitim merkezine, açık öğretim lisesine, mesleki açık öğretim lisesine veya açık öğretim imam hatip lisesine kaydedilebilecektir.
Ayrıca, açık liseye geçişlerde de kısıtlama getirilmiştir. Artık istisnai durumlar haricinde açık liseye geçiş yapılamayacaktır. Milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, bakanlığın uygun gördüğü mazereti olanlar ve örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisna durumlar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılamayacaktır. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayan ve zorunlu eğitime tabi olan öğrenciler ise veli ve öğrenci talepleri dikkate alınarak açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilecek ve kayıtları yapılacaktır.
Öğrencilerin devamsızlık durumu da önemli bir değişiklikle ele alınmaktadır. Özürsüz olarak 10 günü, toplamda ise 30 günü aşan öğrenciler başarısız sayılacaklar, durumları velilere yazılı olarak bildirilecektir. Özürsüz devamsızlıklar, sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak eklenerek değerlendirilecektir.
Yeni düzenlemelerin yanı sıra, öğrencilerin eğitim ortamlarında cep telefonu ve diğer bilişim araçlarını kullanma konusunda da tedbirler alınacaktır. Ayrıca yabancı dil dersinde olduğu gibi, Türk dili ve edebiyatı dersinde de öğrencinin okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini ölçen uygulamalar yapılarak değerlendirme yapılacaktır.