Osmangazi Mahallesi’nde Şaşırtıcı Mezar

Vitrindeki mezar şaşkına çeviriyor: Görenler dönüp bir daha bakıyor

Osmangazi Mahallesi’nde Görenleri Hayrete Düşüren Mezar

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osmangazi ve oğlu Orhangazi’nin türbelerinin bulunduğu tarihi Osmangazi Mahallesi’nde, 4 katlı apartmanın altındaki dükkanın içerisinde yer alan mezar, bölge sakinlerini şaşırtmaya devam ediyor. Dükkanın yanında camekan içinde korunan mezarın, kuran okulu hocası Takkeci Sinan Dede’ye ait olduğu tahmin ediliyor. Mezarın Osmanlı döneminde Tophane’de bir mektep olarak kullanıldığı, 1800’lerde ise yaşadığı biliniyor. Ancak, 1903 yılına gelindiğinde mektebin bir kısmının yıkıldığı ve geriye sadece dükkanın bulunduğu bina kaldığı ortaya çıkıyor.

Binanın giriş katındaki dükkanın içerisinde bulunan mezar, bina sahibi Ayhan Akarsu’nun aktardığına göre, kayınpederi tarafından binanın inşaatı sırasında keşfedilmiş. Akarsu, kayınpederinin mezarın bulunduğu yerde önce kemiklerle karşılaşınca hemen durumu yetkililere bildirdiğini ve gerekli izinleri alarak mezarın korunmasını sağladığını belirtiyor.

Akarsu’nun anlattığına göre, mezarın üzerine cam bir delik açılarak toprağın hava alması ve rutubet yapmaması için önlem alınmış. Ancak, ziyaretçilerin beklenmedik tepkiler verdiği de görülüyor. Akarsu, “Bazı insanlar, mezarın bulunduğu yerde dilekler tutarak para atıyorlar. Oysa camdaki delik sadece toprağın hava alması için açılmıştı, dinî bir amaç taşımıyordu” diye konuştu.

Bu ilginç mezarın tarihi ve çevresindeki olaylar, Osmangazi Mahallesi’nin tarihi dokusuna farklı bir hikaye katmaya devam ediyor. Mezarın kuran okulu hocası Takkeci Sinan Dede’ye ait olduğu ve bölgede uzun yıllar talebe yetiştirdiği bilinirken, mezarın günümüzde cam bir delik aracılığıyla korunmaya devam ettiği gözlemleniyor.