Sağlık Bakanlığının Otizm Tarama Programı İle 2.5 Milyon Çocuğa Ulaşıldı
Sağlık Bakanlığı, otizm riski bulunan çocukların erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli hizmetlerin sağlanması amacıyla Aile Sağlığı Merkezleri’nde 18-36 ay arasındaki tüm çocuklara yönelik tarama programını başarıyla yürütüyor. 2018 yılında pilot illerde başlayan ve ülke geneline yayılan program kapsamında bugüne kadar 2.5 milyon çocuğa otizm taraması yapıldı.
Program sayesinde, 60 binden fazla çocuk ileri inceleme için uzmanlara yönlendirildi. Bu incelemeler sonucunda 4 binden fazla çocuğa otizm spektrum bozukluğu tanısı konulurken, 8 binden fazlasına da diğer gelişimsel bozukluklar teşhis edildi.
5 Soruyla Değerlendiriliyor
Program hakkında açıklama yapan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Uzman Doktor Murat Gülşen, otizm spektrum bozukluğunun detaylarını şu şekilde özetledi: “Otizm spektrum bozukluğu; gelişimin diğer çocuklardan farklı olduğu, dış dünyaya ilginin zayıf olduğu, dil gelişiminin diğer çocuklar gibi olmadığı ve tekrarcı hareketlerin olduğu bir bozukluktur. Bu nörogelişimsel bozukluk, yurtdışındaki verilere göre her 36 çocuktan birinde görülebilmektedir.”
Uzman Doktor Gülşen, aile hekimlerinin otizm risk faktörlerini 5 soruyla değerlendirdiğini ve risk altındaki çocukları il sağlık müdürlükleri aracılığıyla uzmanlara yönlendirdiğini belirtti. Programın devam ettiğini ve ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini vurgulayan Gülşen, tanı, tedavi ve müdahale merkezlerinin faaliyete geçtiğini sözlerine ekledi. ÇÖZGEM’lerin yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini de belirtti.