Otizmli Öğrenci Mezuniyet Töreninde Dışlandı

Anaokulundaki mezuniyet töreninden dışlanan otizmli Asil’in annesi: Varız buradayız yok sayamazsınız

Mustafa Pars Anaokulu Mezuniyet Töreninde Otizmli Öğrenci Dışlandı

Mustafa Pars Anaokulu’nun 3 Haziran’daki mezuniyet töreninde otizmli kaynaştırma öğrencisi Asil Ahmet Kurt’a gösteride yer verilmemesi olay yarattı. Tören sırasında çocuğu sahne yerine seyircilerin arasında dans eden anne Ezgi Desovalı, sosyal medya üzerinden tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Okul ne istediyse yaptık. Oğlumu bir birey olarak görmeyi bırakın, ondan hiçbir materyal bile istenmedi. Sonrasında okula gittiği saatler sabahtan öğleye kaydırıldı. Son olarak da düzenlenen mezuniyet ile yıkıma uğradım. Oğlum diğer çocuklarla ve okul ortamıyla kaynaşabilsin diye tüm sene savaş verdik. Ancak anladım ki koca bir sene boyunca ismi bile öğrenilememiş. Bıktım artık başkalaştırılmaktan. Özel çocukların yok sayılmasına dayanamıyorum. Onun da eline bir davul veremediniz mi? Diğer çocuklar müzisyen miydi? Yardım istenseydi bu etkinlikte çocuğumun yanına ben otururdum.”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri olayı incelemeye aldıklarını duyururken, okul yöneticileri ise bakanlık yetkililerine şu savunmayı yaptı: “Çocuğumuz özel durumundan dolayı ışıktan ve sesten çok rahatsız olmuş, ağlamış, aşırı derece strese girmiştir. Ertesi gün düzenlenen kep töreni ve mezuniyet gösterisinde çocuğumuz sahneye alınmış, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri ile birlikte kep atmıştır.”

Anne Ezgi Desovalı, sahnede oğluyla yer alamayınca seyircilerin arasında dans ederek kutlama yaptı.

Özel çocuklara yapılan ayrımcılık, Afyonkarahisar’daki bir ilkokulda yaşanan olayla da gündeme gelmişti. Geçen yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında disleksisi olan bir çocuk öğretmeni tarafından kenarda bekletilmişti.

Olayla ilgili inceleme başlatan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmene kınama cezası verip yerini değiştirmişti.

Down sendromlu Berat’ın öğretmeni tarafından dövülmesiyle ilgili ise öğretmen Mücahit Mert Hepgümüş tutuklandı. Okul güvenlik kamerasına yansıyan görüntüler, Hepgümüş’ün çocuğa tekme atıp sürüklediğini gösterdi. Hepgümüş, “Berat’ı sınıfa götürmek için ikna etmeye çalışıyordum” diyerek tutuklandı.