Özel Bir Bankada Usulsüzlük Skandalı: Ünlülerin Hesaplarından Organize İşlemlerle Milyonlarca Dolar Zarar Oluştu

Fatih Terim ikinci kez bankayla karşı karşıya... 11 yıl önce de davalık olmuş

2010 yılında bir özel bir bankada gerçekleşen iç denetim sonucunda, bazı hesaplarda usulsüzlük yapıldığı yönünde genel müdür yardımcılarının raporu ortaya çıktı. Bu rapor doğrultusunda banka, bazı çalışanları hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu duyuru üzerine toplam 29 personel hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu banka ile ilgili “usulsüz işlemler hakkında rapor” düzenlenmesi için 5 yeminli murakıbı görevlendirdi.

BDDK’nın raporuna göre, özel bankanın Levent şubesinde ünlü isimlerden Fatih Terim, Fulya Terim, Hıncal Uluç, Petek Dinçöz ve Can Tanrıyar gibi kişilerin hesaplarından “vadeli mevduatların vadesinden önce kapatılması, vadesi dolan mevduatların yenilenmeyerek vadesizde bırakılması, spot döviz alım-satım, vadeli döviz alım-satım, opsiyon işlemleri ve yasal dayanağı olmayan ücret/komisyon tahsili” gibi usulsüz işlemler yapıldığı tespit edildi. Raporda, 2008-2010 yılları arasında gerçekleşen süreçte, çoğu müşteri talimatı olmaksızın yapılan işlemlerin büyük bir çoğunluğunun “belge eksiğiniz var” denilerek imzalatıldığı belirtildi. BDDK raporuna göre, 61 müşterinin hesabından toplamda 17 milyon 556 bin 382 dolar zarar meydana geldi. Gazetelere yansıyan haberlere göre, bankacıların bu usulsüz işlemleri “hedef tutturmak ve prim almak” amacıyla gerçekleştirdiği ifade edildi.

Savcılığın başlattığı soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulan Fatih Terim, Fulya Terim, Petek Dinçöz ve Can Tanrıyar gibi kişiler, yapılan usulsüz işlemlerden haberdar olduklarını ve şikayetçi olduklarını belirtti. Açılan davada, banka genel müdür yardımcısı, şube müdürü ve bölge müdürleri gibi tutuksuz 20 sanık hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla 12 yıldan 38 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Soruşturma sonucunda, Mustafa Saffet Ciğerli’nin 8 milyon 760 bin dolar, Petek Dinçöz’ün 10 bin 85 dolar, Fatih Terim ve Fulya Terim çiftinin 1 milyon 859 bin dolar, ve Can Tanrıyar’ın ise 136 bin dolar zarara uğradığı belirlendi.