Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Seçildi – Kılıçdaroğlu Dönemi Son Buldu

CHP’de yeni lider seçim seferberliği ilan etti

CHP liderliği için Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı aday olan Grup Başkanı Özgür Özel, kurultayda büyük bir sürprize imza atarak Kılıçdaroğlu’nun önünde ilk turu tamamladı ancak seçilmek için gerekli salt çoğunluğu iki oyla kaybetti. İlk turda 1366 delegenin oyunu kullandı ve Özel 682, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Gece yarısı ikinci tura geçilirken, Kılıçdaroğlu’nun salondan ayrılması kurultay atmosferini tamamen değiştirdi. Özel, ikinci turda oylarını arttırarak galip geldi. Özel, gece saat 02.30’da sona eren ikinci turun sonucunda 812 oy alarak Genel Başkan seçilirken, Kılıçdaroğlu’na ise 536 oy çıktı. Böylece, Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık Genel Başkanlığı sona erdi ve Özel, CHP’nin 8. Genel Başkanı oldu.

İlk tur sonrasında salonda Kılıçdaroğlu’nun çekilmek istediği söylentisi yayıldı. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresi bu iddiayı doğrularken, ancak ikinci tura geçildiği için çekilmenin anlamsız olacağı sonucuna varıldı. Kılıçdaroğlu, ikinci tur seçiminde sonucun açıklanmasını beklemeden salondan ayrıldı.

Özel’in destekçileri, seçimin sonucunun açıklanması için gece geç saatlere kadar heyecanla salonda bekledi. Divan Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sloganlar ve şarkılar eşliğinde seçim sonucunu salondakilere duyurdu. Özel, sevinçli bir ortamda yaptığı konuşmada, tüm üyelerin birlikte kol kola, omuz omuza çıkacaklarını belirterek, “1.5 milyon üyemize şunları söylüyorum: Cumhuriyet’in 100. yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, yüzleri güldürmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzde seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, omuz omuza çalışacağız. Elimizdeki belediyeleri yeniden kazanacağız, yeni belediyeler ekleyeceğiz ve hep birlikte büyük bir zafer kazanacağız. Ben buna inanıyorum” dedi.

Özel ve ekibi, ardından dünkü Parti Meclisi (PM) seçimi için çalışmalara başladı. Özel, sabah il başkanlarıyla bir araya gelerek anahtar bir liste üzerinde çalıştı. İmamoğlu da PM çalışmalarına katıldı. Özel, il başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilere, “Ülkemizi yönetmek için layık gördüğümüz, neredeyse her iki kişiden birinin desteğini alan Kılıçdaroğlu’nun deneyimlerinden yararlanmaya devam edeceğiz” dedi. Özel, mazbatasını aldıktan sonra Kılıçdaroğlu ile devir teslim yapacaklarını da belirtti.

Özgür Özel’e tebrik mesajları, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Özgür Özel’i kutladı ve “Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini bugüne kadar onurla taşıdım. Bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum” dedi.

Özgür Özel’in seçildiği kurultayın ilk günü seçimler tam 17 saat sürdü. Kurultay sabah 10.00’da başladı ve bir sonraki gün sabaha karşı 03.00’te sona erdi. Yorgun düşen parti üyeleri, Ankara Spor Salonu’nun tribünlerinde dinlenmeye çalıştılar.

CHP’de Genel Başkanlık seçiminden sonra gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri, yoğun liste pazarlıklarına sahne oldu. Seçimin sonuçlanmasının ardından taraflar, kendi “anahtar” listelerini hazırlamak için çalışmalara başladılar. Ancak pazarlıkların uzaması ve sık sık tıkanması nedeniyle seçim planlandığı gibi gerçekleştirilemedi. PM ve YDK seçimi önce 16.00’ya, sonra da 19.00’a ertelendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Özel ile birlikte liste çalışmalarına katıldı. Özel, il başkanlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilere, “81 il başkanımızın desteğini aldığımız bir anahtar listeyi örgütümüze sunacağız” dedi. Anahtar listeler üzerinde anlaşma sağlanması durumunda seçim sonuçlarının bugünün ilk saatlerinde açıklanabileceği belirtiliyor.