Özkaya’nın AYM ve Yargıtay Arasındaki İlişki Hakkında Açıklamaları

AYM ve Yargıtay arasında yeni mekanizma

Özkaya: AYM’nin Görevini Anayasa ve Mevzuata Uygun Şekilde Yerine Getirdiği Açık

Özkaya, Anayasa Mahkemesi’nin temyiz incelemesi yapmadığını, Anayasa ve mevzuata uygun şekilde görevini yerine getirdiğini belirterek, “İki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. AYM’nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranı yüzde 3 seviyelerinde. Bu da AYM’nin iddia edildiği gibi temyiz işlemi yapmadığının önemli bir göstergesi” dedi.

Özkaya dün düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay kararının ardından Yargıtay ile AYM arasında yeni bir mekanizma oluşturulduğunu açıklayan Özkaya, şunları söyledi:

“AYM, vereceği bir kararda Yargıtay’da içtihat değişikliğine neden olacaksa o dosyada artık Yargıtay ile görüşme yapıyor. Arada yeni dönemde böyle bir mekanizma kuruldu. Yargıtay’ın ön dosya ile ilgili görüşü de alınıyor. AYM, süper temyiz mahkemesi demek çok kolay bir şey değil. AYM biçimsel bir inceleme ile hakkın ihlal edilip edilmediğini nasıl söyleyecek.”

HDP RAPORU GECİKMEDİ

Özkaya, HDP davasının diğer davalardan farklı olduğunu belirterek, “İddianamede, 451 kişiye siyasi yasak isteniyor. 3 binden fazla kovuşturma ve soruşturma dosyası delil olarak gösteriliyor. Bu dosyaların bazılarında süreç devam ediyor. Raportör yargı mercilerinden gerekli güncellemeleri yapıyor. Bu nedenle 1 yıl 6 aydır raportörün esas incelemesi sürüyor. HDP kapatma davasında esas inceleme raporunun henüz tamamlanmamış olmasının esas sebebi bu.”

SOKAK HAYVANLARI BAŞVURUSU

Özkaya, sokak hayvanları başvurusunu görüştüklerini ve dosyayı raportöre verdiğini söyleyerek, “Raportör arkadaşımı çağırıp elindeki dosyaları bir kenara bırakıp, bu dosyaya yoğunlaşması talimatını verdim. Gerekirse barınaklara da gidip raporu hazırlayacak. Rapor tamamlandığında başvuru bekletilmeden gündeme alınacak. Yıl sonuna kadar bu kararın çıkmasını hedefliyoruz. Bu konunun kamuoyu gündeminden çıkarılması gerekiyor.”

ATALAY VE GEZİ ÇOK UZAMAZ

Atalay’a ilişkin yargı kararına uyulmaması üzerine yapılan 3. başvuru ile Gezi davasında yapılan bireysel başvuruların ne zaman gündeme alınacağı sorusuna karşılık Özkaya, “Dosyalar hazır olduğunda, incelenir hale geldiğinde değerlendirilecek. Takvim veremiyorum ama çok uzamaz” yanıtını verdi.