Pazarcık’ta 5 Büyüklüğünde Deprem: Fay Hatları İncelemede

Prof. Dr. Sözbilir'den Kahramanmaraş'taki depreme ilişkin açıklama: Narlı Fayı'nın güney bölümü kırıldı

AFAD Verilerine Göre Pazarcık İlçesinde 5 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, AFAD verilerine göre, bugün saat 09.31’de Pazarcık ilçesinde gerçekleşen depremin büyüklüğü 5 olarak ölçüldü. İlk belirlemelere göre herhangi bir zarar ya da olumsuzluk yaşanmadı.

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin 6 Şubat depreminin artçısı olarak kabul edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Sözbilir, şunları söyledi:

“Bu sabah Maraş-Pazarcık merkezli 5.0 büyüklüğünde meydana gelen deprem, 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminin devamı olarak düşünülebilir. Depremin dış merkez yerine baktığımızda, 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminde ilk kırılmanın yaşandığı Narlı güneyine denk geliyor. Narlı güneyi, Ölüdeniz Fayı’nın Sakçagöz kuzey ucuna karşılık gelmektedir. Ölüdeniz Fayı’nın Türkiye sınırları içindeki kolları ise Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı ve Hacıpaşa Fayı olarak devam etmektedir. Bu faylar güneye doğru uzanarak Suriye, Lübnan ve İsrail gibi ülkelerden geçmekte ve 1000 kilometreye kadar uzanmaktadır.”

Prof. Dr. Sözbilir ayrıca, “Türkiye’deki diri faylarının paleosismolojik özelliklerini araştırmak amacıyla geçen Ağustos ayında Narlı Fayı üzerinde hendek çalışmaları gerçekleştirdik. Gözlemlerimize göre, 6 Şubat depreminde kuzey kısmı kırılan Narlı Fayı’nın güney kısmında bir kırılma olmadığını belirlemiştik. Ancak bu son depremde fayın güney kısmında bir kırılma gözlemledik. Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru hareket etmesini bekliyoruz. Daha sağlıklı verilere ulaşmak için önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek faylarını sahada inceleyeceğiz” dedi.