Pediatri Kontenjanlarında Talep Yok: Açıklanan Sonuçlar

İstenmeyen branş: Pediatri

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Yerleştirme Sonuçları Açıklandı: Pediatri Kontenjanları Boş Kaldı

Son yıllarda olduğu gibi cerrahi branşlar ve pediatri gibi riskli alanlar genç doktorlar tarafından tercih edilmedi. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, birçok yerde pediatri kontenjanlarının boş kaldığını vurgulayarak, “Pek çok yerde ‘Benim çocuğuma neden çocuk onkoloji uzmanı bakmıyor’ şeklinde isyanlar başladı” dedi.

Çokuğraş’ın yaptığı “Acil çözüm” çağrısına dikkat çekerek “Benim çocuğuma neden çocuk onkoloji uzmanı bakmıyor?” diyen ailelerin sayısının arttığını belirtti. Pediatri alanında çalışan doktorların iş yükünden, nöbetlerden, saldırılardan ve şikayetlerden bıktıklarını söyledi. Eskiden TUS’ta en yüksek puanları alanlar pediatriye girerken şimdi asistanların zor durumda olduğunu ve yoğun nöbetlerde çalıştıklarını dile getirdi.

Çokuğraş, “Ayrıca çok erken doğan küçük bebeklerin hayata tutunması bazı sekeller bırakıyor ve bunun sorumluluğu da doktora yükleniyor. Malpraktis davaları yüzünden doktorlar ciddi tazminat ödemek zorunda kalabiliyor, bu da pediatriye karşı önyargı oluşmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı ve uzmanlık derneklerinin bir araya gelerek çözüm bulmaları gerektiğini belirten Çokuğraş, “Kontenjanların boş kalmasının önüne geçilmeli. Örneğin; Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve diğerlerinde pediatri kontenjanları açıldı ancak başvuru olmadı” diye konuştu.

Geçen yıl yapılan TUS sınavı sonuçlarına göre Ankara Tabip Odası tarafından hazırlanan rapora göre, en çok tercih edilen bölümler sırasıyla Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Plastik Cerrahi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı, Nükleer Tıp, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ile Göz Hastalıkları oldu.