Pitbull Köpeği Şila Yanarak Hayatını Kaybetti, Suçlu Tutuklandı

'Şila'yı kulübesinde yakarak öldüren sanığa 4 yıl hapis cezası verilmişti! Gerekçeli karar açıklandı: Pişmanlığı bulunmadığı için indirim yapılmamış

Pitbull Köpeği Şila Yanarak Hayatını Kaybetti, Suçlu Tutuklandı

11 Ekim 2022 tarihinde, İzmir Seferihisar’da Turabiye Mahallesi’nde meydana gelen olayda, Furkan Pınar’a ait pitbull cinsi köpeği olan ‘Şila’, evin yakınındaki demir kafes içindeki ahşap kulübesinde yanıcı maddeyle yakılarak hayatını kaybetti.

Olayın ardından ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, alevleri kontrol altına alırken kafesteki kapalı kapı nedeniyle dışarı çıkamayan köpek maalesef yanarak can verdi. Kulübenin alev alev yanarken bazı kişiler tarafından görüntülendiği belirtildi. Yapılan polis çalışmalarında, yangını çıkaranın Ömer Faruk Baki olduğu tespit edildi.

13 Ekim’de gözaltına alınan ve suçlamaları reddeden Baki, sevk edildiği adliyede tutuklandı. Ömer Faruk Baki hakkında iddianame hazırlandı ve Baki’nin, köpeği kasten öldürdüğü ve kulübeyi yakarak kullanılamaz hale getirdiği belirtildi. Baki’nin aleyhinde ‘malı kısmen veya tamamen yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, bozmak, kullanılamaz hale getirmek veya kirletmek’ suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapis istendi. Ayrıca, Baki’nin suçu yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak işlediği için cezasının 1 kat artırılması talep edildi.

Seferihisar 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Baki’ye 2 yıl hapis cezası verildi, ancak mahkeme, iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 1 yıl 8 aya indirdi ve tutuklu sanık 72 gün sonra tahliye edildi.

Ancak Cumhuriyet savcısı ve Şila’nın sahibi ile birlikte Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Bursa, Antalya ve İzmir baroları ile Hayvanlara Adalet Derneği ve sanık avukatları karara itiraz etti. İstinaf gerekçesinde sanığın diğer suçlarıyla ilgili ayrı ayrı cezalandırılması gerektiği vurgulandı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 11. Ceza Dairesi de M.E.’ye ait mala zarar verme suçu nedeniyle kamu dava açılması gerektiğini belirtti ve hükmün bozulmasına karar verdi.

Dosya Seferihisar 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne iade edildi ve yapılan tekrar görülen duruşmada Baki’ye Şila’nın ölümü için 2 yıl, kulübenin yakılması için 1,5 yıl ve M.E.’ye ait eşyaları yakması için 6 ay olmak üzere toplamda 4 yıl hapis cezası verildi. Baki’nin suç işleme eğilimi ve pişmanlık göstermemesi nedeniyle indirime gidilmedi ve hükmün açıklanması geri bırakılmadı.

İndirim olmamasına rağmen, sanık hakkında başka cezalara çevrilmeyen hapis cezası uygulandı. Ayrıca, sanığın gelecekte suç işlemeyeceği konusunda olumlu bir kanaat oluşmadığı için hüküm uygulanmadı. Bu karara karşı müdahil avukatları, cezaların yeterli olmadığını ve hayvan haklarının korunması için daha caydırıcı cezaların gerekliliğini vurguladı ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Tekirdağ’da Roman Dernekleriyle Buluştu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Tekirdağ’da ziyaretleri kapsamında Süleymanpaşa Belediyesi Aydoğdu Mahallesi Kadın ve Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti. Burada Roman çocukların davullu mini gösterisi ile karşılanan Bakan Göktaş, merkezi gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli Roman Dernekleri Federasyonu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen “Roman Dernekleriyle İstişare Toplantısı”na başkanlık eden Göktaş,Tekirdağ’ı “İkinci memleketim” olarak nitelendirerek, şunları söyledi: “Tekirdağ’ın tüm renkleri ve farklılıklarıyla ülkenin en değerli hazinelerinden biri olduğuna inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bakan Göktaş ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından toplantıya katılarak Roman vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, “Roman kardeşlerimizin sandıklarda en güzel cevabı vereceğine inanıyorum. Pazar günü sandıklara gideceğiz, inanıyorum ki Roman kardeşlerimiz sandıkları patlatacak” dedi.

Salondakilerin “Evvelallah” karşılığını vermesi üzerine Erdoğan, “Gerek Edirne gerek Tekirdağ gerekse Kırklareli’nde bu seçimlerde önemli bir patlamanın olması o kibirli tiplere en güzel cevap olacaktır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu seçimde bunu yapmaya var mıyız?” sorusuna salondaki Roman vatandaşların “Hiç şüpheniz olmasın” yanıtı üstüne “Öyleyse kararlıyız, hazırız” dediği görüldü.