Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul’da Deprem Öncesi Hazırlıklar Şart

Prof. Dr. Naci Görür’den bir kez daha İstanbul’da 100 bin bina uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, İstanbul Planlama Merkezi’nde (İPA) düzenlenen deprem panelinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, deprem çalışmalarının AK Parti iktidarı döneminde başladığını belirtti. Prof. Görür, AK Parti hükümetinin deprem risk yönetimi için önlemler almayı planladığını ve deprem öncesi zarar azaltıcı çalışmalar yapmaya karar verdiklerini aktardı. Prof. Dr. Görür, “Bu, doğru ve çağdaş bir yaklaşımdır” diyerek, harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Görür ayrıca, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, özel bir kanunun İstanbul için çıkarılması önerisini hatırlattı ve “Bu sadece İstanbul’a özgü olmamalı, tüm şehirlerde bir kanun çıkarmalıyız” şeklinde bir teklifte bulundu. Prof. Dr. Görür, İstanbul’un olası bir depremde en az zararla çıkabilmesi için neler yapılması gerektiğini de anlattı. İstanbulluların deprem kültürü ve bilgi birikimine sahip olması gerektiğini vurgulayarak, kaçak bina yapımının engellenmesi, yerel halkın depreme karşı duyarlı olması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Büyük depremlerin yaklaştığı bir süreçte bulunduğumuzu ifade etti.

Ayrıca İBB Başkanı’nın, deprem hazırlığı konusunda yapı stoğuna dikkat çekmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Görür, kentsel dönüşüm projelerinin depreme odaklanması gerektiğini vurguladı. Bağdat Caddesi gibi bölgelerde dönüşüm çalışmalarının yapıldığını ancak Zeytinburnu gibi yerlerde bu çalışmaların ihmal edildiğini söyledi. Ayrıca, bu dönüşüm projelerinin sadece rant amaçlı olduğunu ifade ederek, insanların güvenli bir şekilde yaşadığından emin olunmadığını belirtti. İstanbul’da 100 bin binada tehlike altında olan insanların olduğunu ve öncelikle bu insanların güvenli konutlara taşınması gerektiğini söyledi. Son olarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, 16 milyon İstanbulluyu temsilen sanayi sektörüne seslenerek, “Depreme hazır mısınız? Bugüne kadar ne yaptınız? Eğer bir hazırlık yapmadıysanız, derhal harekete geçin” demesi gerektiğini belirtti.