Prostat Kanseri İçin Yeni Tükürük Testi Önemli Bilimsel Adım

Prostat kanserine tükürük testi... Erken ve doğru teşhis

Prostat Kanserini Erken Teşhis Etmeye Yönelik Yeni Bir Tükürük Testi Geliştirildi!

İNGİLTERE’deki Londra Kanser Araştırma Enstitüsü ve Royal Marsden’den uzmanlar, prostat kanserinin erken teşhis edilmesine imkan sağlayan bir tükürük testi geliştirmeyi başardı. Bu yeni test sayesinde, DNA örneği saniyeler içinde alınıyor ve standart kan testlerinden daha doğru sonuçlar elde ediliyor.

Yapılan yıllar süren çalışmada, 55 ila 69 yaşları arasındaki yüz binlerce erkeğin DNA’sı incelenerek prostat kanseri ile ilişkili genetik sinyaller araştırıldı. Testi uygulanan 71 yaşındaki Dheeresh Turnbull, hastalığı belirtiler göstermeden önce tespit edilmesinin şaşkınlığını dile getirerek “Eğer deneye katılmamış olsaydım, prostat kanserim erken teşhis edilemeyecekti” şeklinde konuştu.

Yeni tükürük testi, standart kan testlerinden daha az hata ile sonuç veriyor ve aynı zamanda kan testi veya MRI taramalarında gözden kaçabilecek kanserli kişileri tespit edebiliyor. Londra Kanser Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Ros Eeles, testin agresif kanser riskine sahip kişiler ile düşük riskli kişileri ayırma konusunda başarılı olduğunu belirterek “Bu sayede düşük risk altındaki erkekleri gereksiz tedavilerden koruyabiliriz” açıklamasında bulundu.

Prostat kanseri, halihazırda 100’den fazla ülkede erkeklerde en yaygın kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda prostat kanseri tanısı konan erkek sayısının artması ve ölüm oranlarının yükselmesi beklenirken, yeni tükürük testi bu alanda umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.