Pulur Höyük: 7 Bin Yıl Tarihi Tabakaları Ortaya Çıkarıldı

Erzurum'da Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı

Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük’te 7 Bin Yıllık Tarihi Tabakalar Ortaya Çıkarıldı

Aziziye ilçesinin kırsal Ömertepe Mahallesi’nde bulunan Pulur Höyük’te gerçekleştirilen kazılar, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu başkanlığında 2021 yılında başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yürütülen kazılar, 2024 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnameli hale geldi. Kazılarda, Orta Çağ’dan Erken Demir Çağı’na kadar uzanan 7 farklı tarihi tabaka gün yüzüne çıkarıldı.

Doç. Dr. Rabia Akarsu, kazılar süresince elde ettikleri bulgular hakkında, “Höyükte 4 yıl süren kazılar sonucunda önemli keşifler yaptık. Radyokarbon yöntemiyle tarihlendirilen organik kalıntılar sayesinde Pulur Höyük’te kesintisiz bir tabakalanma olduğunu ortaya koyduk. Höyükte her bir tabakada hayvancılıkla ilgili izlerin yanı sıra tarım ve yerleşik düzenle ilgili önemli ipuçları elde ettik” dedi.

Akarsu, özellikle Orta Kalkolitik Çağ tabakasında bulunan tahıl depolama silolarının önemine vurgu yaparak, bu bulguların o dönemde tarımla uğraşan yerleşik toplulukların varlığını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, Karaz kültürü tabakalarında ele geçen tunç hançer ve diğer metalurjik buluntuların, o dönemde metal üretim teknolojisinin gelişmiş olduğunu gösterdiğini söyledi.