Pusat Barajı: Kuraklıkla Gelen Değişim

Baraj gölü çekildi, 16 yıl sonra gün yüzüne çıktı... 'Hiç bu şekilde açılmamıştı'

Pusat Barajı Kuraklık Nedeniyle Tarihi Maden Köyünü Gün Yüzüne Çıkardı

Hafik ilçesine bağlı Pusat, Maden ve Alanyurt köylerinin arazileri, Pusat İçme Suyu ve Sulama Barajı’nın 2002 yılında yapımının tamamlanması ve 2008 yılında su tutmasıyla su altında kaldı. Baraj nedeniyle 3 köy ise taşındı.

Barajdaki su seviyesinin düşmesi, bu yıl Sivas’a verilen su miktarının azalması ve kuraklık etkileriyle ilişkili. Suyun çekilmesi sonucu Maden köyü ve mezarlığı yıllar sonra ilk kez gün yüzüne çıktı.

Barajın su tutmasından sonra bölgede yeni yerleşim yeri olarak belirlenen Alanyurt köyünün muhtarı Celal Aksoy, “Baraj son 4 aydır yağış almıyor, bu yüzden su seviyesi bayağı düştü. Bu yıl tamamen çekildi ve Maden köyü tamamen ortaya çıktı. Daha önce bu kadar düşmemişti. İş nedeniyle sık sık köye gittiğim için bu değişikliği gözlemleyebiliyorum. Tarımsal sulama, Sivas’a su verilmesi ve kuraklık nedeniyle su seviyesi oldukça düştü” şeklinde konuştu.

Köylülerden Fuat Yıldız ise şunları belirtti: “Barajın su tutmasıyla birlikte 2008 yılından bu zamana kadar, bu yılki kadar ciddi bir çekilme yaşanmamıştı. Sular altında kalan köy Maden köyüydü. Bu köy ilk defa bu şekilde gün yüzüne çıktı. Mezarlarının bir kısmı su altında kalmıştı. Ancak şu anda hepsi tamamen suyun dışında” dedi.