Riva Deresi Kirliliği Endişesi

Riva Deresi’nde korkunç manzara: Siyaha döndü! ‘Son derece tehlikeli’

KİR KAPLANAN RİVA DERESİNDE KİRLİLİK ENDİŞESİ

Beykoz’un Riva Deresi, çöp ve atık benzeri pisliklerle kaplanarak siyaha büründü. Suya yansıyan köpükler ve kötü kokular, Beykozlu ve çevredeki vatandaşların endişesine neden oldu. Derenin temizlenmesi gerektiğini belirten Beykozlu vatandaşlar, durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz’a konuşan Prof. Dr. Orhan Şen, kirliliğin son derece tehlikeli olduğunu vurgulayarak, “Bölgede yaşayanlar tehlike altında” dedi.

KİRLİLİĞİN KAYNAĞI EVSEL VE ENDÜSTRİYEL ATIKLAR

Kirliliğin kaynağına dikkat çeken Prof. Dr. Şen, “Evsel atıkların dereye verilmesi, endüstriyel tesislerin atıkları da büyük ihtimalle geliyor. Suyun içinde oksijen kalmamış. Suyun üzerinde kabarcıklar var bu çürüdüğünü gösteriyor. İçinde nitrat ve sülfatlar var. Suyun dibinde çamur oluşumu var içinde toprak da var ama çürümüş nitrat ve sülfatlar. Hayvanların içmesi problem getirir. Burayı çöp tenekesi olarak kullanıyor çevredekiler. Turizm potansiyeli düşmüştür” açıklamasında bulundu.

ÇEVRECİLER UYARI YAPIYOR

Riva Deresi’nde yaşanan kirlilik, çevrecileri ve bölge halkını harekete geçiriyor. Beykoz’a gezmeye gelen bir vatandaş, derenin durumunu “Rezil bir halde, dere demeye bin şahit lazım. Bildiğiniz petrol akıyor burada. Zehir gibi kokuyor.” sözleriyle ifade etti. Bölge sakinlerinden Emir Aksu ise yıllardır devam eden sorunun çözülmediğini belirterek, “Derede bir canlı yok, derede balık tutardık, artık derede balık yok. Buraya sadece gelip bakıyorlar ve ‘derdinize derman olacağız’ diyorlar. Buraya kimse gelmiyor. Burada sivrisinekler aşırı derecede çoğaldı, kokudan durulmuyor. Biz yıllardır aynı problemi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.