RTÜK, Seç-İzle Platformlarını İnceledi!

RTÜK'ten dijital yayın platformlarına idari yaptırım

RTÜK, Abonelik Sistemli Seç-İzle Platformlarını İnceledi

RTÜK, haftalık olağan toplantısında abonelik sistemiyle yayın yapan seç-izle platformlarına yönelik hazırlanan izleme raporlarını ele aldı. Geçtiğimiz hafta Prime Video’da ahlak dışı içeriğiyle tartışma yaratan ‘Sosis Partisi’ isimli animasyon film için yaptırım uygulayarak filmi katalogdan çıkarmıştı.

RTÜK’ün yaptığı incelemede, söz konusu filmin Netflix’te de bulunduğu tespit edildi ve Üst Kurul aynı yaptırımı bu platforma da uyguladı. Gerekçe olarak, ‘Sosis Partisi’ filmindeki cinsel içerikli sahnelerin toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık teşkil etmesi gösterildi.

RTÜK’ün raporunda BluTV ve MUBI’de yayınlanan Fransa ve Belçika ortak yapımı ‘Climax’ filmi de incelendi ve filmde şiddet ve cinsellik içeren sahnelerin, ensest ve eş cinsellik temalarının ön plana çıkarıldığı belirtildi. Sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, argo dil ve müstehcenlik unsurlarının filmin her sahnesinde yer aldığı vurgulandı.

Kurul toplantısında, ‘Climax’ filminin genel ahlak ve aile yapısının korunması ilkelerine aykırı olduğu değerlendirilerek her iki yayın platformuna da üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası uygulandı.