Rusya’da Faaliyet Gösteren ‘Thieves in Law’ Suç Örgütü İstanbul’da Yakalandı

Rus mafya babası Şamil de ‘Kafes’e girdi! Mavi Bülten’le aranıyordu

Rusya’da ‘Thieves in Law’ isimli suç örgütü, Stalin döneminde cezaevlerinde yer alan üst düzey suçlular tarafından kuruldu ve KGB’nin ulaşamayacağı karanlık bölgelerde faaliyet gösterdi. Bu suç örgütü, otoriteye karşı tam bir itaatsizlik sistemiyle çalışarak gardiyanların talimatlarına uymama konusunda ün kazandı. Örgüte katılmak isteyenler, örgüt içinde yargılanıp bazıları darp edilerek sakat bırakıldı, bazıları ise infaz edildi. Üyelerin birbirlerini tanımaları için özel dövmeler yapıldı. Örneğin, bir kedi dövmesi sadece suçlunun tek başına hırsızlık yaptığını, birden fazla kedi ise ortaklarının olduğunu gösteriyordu.

Suç örgütü, 2. Dünya Savaşı sonrasında etkinliğini artırdı ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya’da önemli bir role sahip oldu. Uyuşturucu ticaretinden kara para aklamaya kadar çeşitli suçlar işleyen bu örgüt, aynı zamanda diğer suç örgütlerinin çatışmalarında hakemlik yaptı. Üye olmak isteyenlerin birden fazla suç işlemesi gerekiyor ve evliliklerine izin verilmiyordu. Etnik köken önemli değildi.

Bu suç örgütü hakkında birçok kitap yazıldı ve filmler çekildi. Bazı örgüt üyelerine 2011 yılında ABD Başkanı Barack Obama tarafından yaptırım uygulandı.

Interpol, Rusya’da faaliyet gösteren suç örgütü ‘Thieves in Law’ın liderlerinden biri olan Şamil Amirov için bir ‘mavi bülten’ çıkardı. Amirov, dolandırıcılık suçlamasıyla aranıyordu. Türk güvenlik makamlarıyla paylaşılan bilgilere göre, Amirov’un İstanbul’da olduğu tespit edildi ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan bir operasyonla yakalandı.

Rusya’nın önde gelen suç babaları arasında yer alan Ded Hasan, Rövşen Caniyev ve Lotu Quli gibi isimlerin de bu örgütün içinde yer aldığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medya hesabından duyurarak uluslararası ve ulusal organize suç odaklarıyla, uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadelenin artarak devam edeceğini belirtti. Polislerin kahramanlıkla gerçekleştirdiği operasyonu tebrik eden Bakan Yerlikaya, ülkeyi uluslararası ve ulusal suç örgütlerinden temizlemek için kararlı olduklarını ve bu suç örgütünün üyelerini bir bir yakalayıp adaletin önüne çıkaracaklarını ifade etti.