Sağlığa Zarar Veren Saçmalıklar: Damar İçi Serum Tehlikeleri

Sosyal medyada hastanelik eden 'moda'! 'O kadar çığırından çıktı ki yogaya gidip serum taktırıyorlar'

Gençleşme, güçlü olma, hastalıklar sonrası hızla iyileşme düşüncesiyle sosyal medyada atom ve vitamin kokteyli şeklinde tanıtılan, doktor kontrolünde olmayan, hastane dışı serum uygulamaları, sağlığı tehlikeye atıyor. Glutatyon, yüksek doz C vitamini, B vitamini, ağrı kesiciler ve hatta antibiyotikler gibi maddelerin ‘kokteyl’ şeklinde damar içine verilmesi, alerjik reaksiyonlara ve hatta kalp durmasına yol açabiliyor. Hastane dışında yapılan uygulamalarda müdahalenin gecikmesi ise riski artırıyor.

Türkiye Acil Tıp Derneği Ultrasonografi Çalışma Grubu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Özlem Dikme, “Hekim gözetiminde olması gereken damar içi ilaç uygulamalarının kontrolsüzce yapıldığı mekanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini” belirterek, bu tür uygulamaların moda haline gelmesinin tehlikelerine dikkat çekti. Özellikle influencerların paylaşımlarıyla popüler hale gelen ‘serum çılgınlığı’nın evlerden kuaför salonlarına kadar yayıldığını vurguladı.

Doç. Dr. Dikme, “Alerjik reaksiyonlarla yoğun bakıma kaldırılan vakalarla karşılaşıyoruz. Damar içi uygulamaların içeriği, dozu ve ortamı önemlidir. Evde, güzellik salonlarında veya spor salonlarında bu tür işlemlerin yapılması sağlık açısından ciddi risk oluşturabilir” dedi. Serumların anlık etkisiyle hızla ayağa kalkma düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, serum tedavilerinin mutlaka uzmanlar tarafından ve uygun ortamlarda yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Son dönemlerde damar içi glutatyon uygulamalarının da popüler hale geldiğine değinen Doç. Dr. Dikme, bu tür uygulamaların karaciğer ve böbreklere zarar verebileceğini, sağlıklı bir vücudun ihtiyaç fazlasını hemen atabildiğini belirtti. Doç. Dr. Dikme, “Bir serumla sağlıklı görünme inancı doğru değildir. Vücuda gereksiz yük bindirebilir, alerjik reaksiyon riskini artırabilir” şeklinde uyardı.

Sağlık çalışanı Erhan Yıldız’ın kendi kendine yaptığı serumun anafilaktik şoka yol açmasıyla neredeyse ölümle burun buruna geldiğini söyleyerek, evde veya sağlık kabininde yapılan serum uygulamalarının tehlikeli olabileceğini vurguladı. Sağlık açısından bu tür uygulamaların uzman kontrolünde yapılması gerektiğini hatırlattı.