“Sağlık Bakan Yardımcısı Tolunay’dan Deprem Bölgesindeki Çalışmalar Hakkında Bilgilendirme”

Umuda doğanlar... Deprem bölgesinde 196.434 bebek dünyaya geldi

Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu’na yaptığı sunumda ve milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlarda, 6 Şubat depreminin etkilediği bölgede yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Deprem bölgesinde hizmet veren hastanelerimizin şu anda toplam yatak kapasitesi 21 bin 817. Önceliğimiz yeni doğan ve işitme tarama programları olarak belirlendi. Hasar gören işitme testi laboratuvarımızın yerine konteynerler kuruldu veya mobil araçlar sağlandı. Geçen on aylık dönemde toplamda 2 milyon 673 bin 484 izlem ve tarama yapıldı. Bu süre içinde 196 bin 434 yeni bebek dünyaya geldi. Hem vitamin hem de demir eksikliği açısından bebeklerin takiplerini yapıyor ve her türlü ilaç teminini sağlıyoruz. Özellikle biyotin eksikliği nedeniyle topuk kanında problemler yaşayan bebeklere erken tedavi için deprem bölgesine biyotin vitamini ek dozları gönderdik.

EMZİRME EĞİTİMLERİ VERİLDİ
Tüm mama ihtiyacımız karşılandı. Ancak önceliğimiz her zaman anne sütü oldu. Bebek dostu sağlık kuruluşlarında emzirme eğitimleri verildi ve emzirme danışmanlığı sağlandı. Konteyner kentler tek tek ziyaret edilerek, hem doğum öncesi annelerin durumu hem de doğum sonrası emzirme süreçleri takip edildi. Sağlık çalışanlarının depremzedelere yaklaşımı konusunda tüm broşür ve yayınları kullandık. Bölgede tamamlayıcı beslenme broşürleri, emzirme danışma rehberleri ve yeni doğan bakım broşürleri dağıtıldı.”

BULAŞICI HASTALIKLARIN TAKİBİ ‘İZCİ’ SİSTEMİYLE YAPILDI
Tolunay ayrıca bulaşıcı hastalık riskiyle ilgili şunları söyledi: “İçme ve kullanma sularının hijyen koşullarını çok yakından takip ettik. Vektör ve kemirgenlerin kontrolleri ve ilaçlamaları sürekli olarak gözden geçirildi. Bulaşıcı hastalıkların takibi için ‘İZCİ sistemi’ adını verdiğimiz Surveyans ve Erken Uyarı Sistemimiz mevcut. Bu sistemle bölgedeki günlük hastalık verilerini izleyerek mevsimsel vaka sıklığını takip ediyoruz. Gerekli önlemleri bu sayede önceden alabiliyoruz.”