Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Yeni Tedbirler Gerekmeyebilir, Grip Aşısına Önem Verilmeli ve Çocuklarımızın Bağışıklama Aşıları Eksiksiz Olarak Yaptırılmalı”

Bakan Koca'dan 'Eris varyantı' açıklaması: Kısıtlama ve kapanma söz konusu değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok. Bazı ülkelerin aşı konusunda baskı yaptığına şahit oluyoruz. Ancak bu durum, Türkiye’nin aşı programını etkilemez. Biz kendi programımızı uygulamaya devam edeceğiz. Toplu bir aşılama programına ise kesinlikle ihtiyaç yok. Grip aşısına önem veriyoruz, risk gruplarında bulunanların bu aşılardan faydalanmasını öneriyoruz. Riskli gruplar ücretsiz olarak aşılarını yaptırabilirler.”

Bakan Koca, hasta sayısının arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Eris varyantının virülansı düşük olsa da bulaşıcılığı daha yüksektir. Bu dönemde hasta sayısında artış olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hastaneye yatış oranları oldukça düşüktür. Paniğe gerek yok. Kısıtlama ve kapanmalar gibi önlemler gündemde değil. Hasta olanlar kendilerini izole etmeli, topluma çıkmamalı. Riskli kişiler ise kendilerini korumalı, kalabalık ortamlardan uzak durmalı ve maske kullanmalı.”

Bakan Koca, çocukların bağışıklama aşılarının eksiksiz yapılması gerektiğine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Çocukluk çağındaki aşı programını titizlikle takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olması ve çocuklarının aşılarını eksiksiz yaptırması önemlidir. Aşı üretimi için başlattığımız Hıfzıssıhha aşı ve biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim alt yapımız devam ediyor. Tüm aşılarımızı yerli kaynaklardan temin etmek hedefimizdir. Ayrıca teknoloji transferiyle üretimini gerçekleştireceğimiz 3 aşının süreci de başlamış durumda. Su çiçeği, kuduz ve hepatit A aşıları özellikle çocuklarımız için önemlidir.”