Sağlık Bakanı Koca: “Yerli Aşı Üretim Oranı Artıyor, Kızamık Salgını Kontrol Altında”

Sağlık Bakanı Koca'dan 'Suriyeli doktor' ve 'kızamık salgını' iddiaları ile ilgili net açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yapılan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Bugünlerde 4 bin Suriyeli sağlık çalışanının istihdam edilmesi tartışması yeniden gündeme geldi. İki sene önce yaptığımız bir konuşma çarpıtılarak servis edildi. Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen Göçmen Sağlığı Merkezleri’nde sadece yabancılara hizmet verilmektedir. Orada çalışan Suriyeli doktor ve hemşireler, özel bir eğitimden geçirilerek geçici süreyle sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir. Bu çalışanlara herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu değildir. Böylelikle hem Suriyeli sağlık çalışanlarına iş imkanı sağlıyoruz hem de göçmenlere sağlık hizmetini sunarak üzerimizdeki yükü hafifletiyoruz. Avrupa Birliği fonlarını kullanarak bu giderleri karşılıyoruz.”

Sağlık Bakanı Koca, ayrıca yerli aşılara olan yerlileşme oranının yükseldiğini belirtti. Hıfzıssıhha merkezinin inşaatının devam ettiğini ve tamamlandığında kullanılan aşıların yüzde 86’sının yerli üretim olduğunu söyledi. Şu anda Hepatit-A, suçiçeği ve kuduz aşılarını yerlileştirme çalışmalarının devam ettiğini ve yakın bir zamanda tamamlanacağını ifade etti. Koca, Turkovac aşısıyla Türkiye’nin yıllar sonra yeniden aşı üretebileceğini gösterdiğini belirtti ve devamında ise bağışıklama programında yer alan aşıları üretmeyi hedeflediğini ifade etti.

Ayrıca, Koca kızamık salgını iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan, böyle bir salgın durumunun söz konusu olmadığını ve tespit edilen vakalara gerekli tedavilerin uygulandığını söyledi. Göç nedeniyle birçok ülkede kızamığın arttığını biliyoruz ve Türkiye’de de bölgesel olarak özellikle İstanbul’da vakalar olduğunu belirtti. Ancak durumun kontrol altında olduğunu ve mobil sağlık ekipleriyle takibinin yapıldığını ifade etti. Koca, aşıların önemine vurgu yaparak, hızla, eksik veya hiç aşısı yapılmayan çocukların aşılarını yaptırmalarını önerdi. 9 ve 12 aylıkken ilk iki doz aşının yapılması gerektiğini ve dört yaşında üçüncü doz aşının yapılması gerektiğini belirtti. Aile hekimleri ve mobil ekiplerin yaygın aşılamayı sürdürdüğünü de aktardı.