Sağlık Sektöründe Büyük Operasyon: Yenidoğan Çetesi Olayı

'Yenidoğan Çetesi' soruşturması... Kilit isim konuştu! İstanbul'da kapatılan özel hastane sayısı 9'a yükseldi

Yenidoğan Çetesi Soruşturması: İstanbul Sağlık Sektöründe Büyük Operasyon

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarihinin en büyük operasyonu olarak kabul edilen “Yenidoğan Çetesi” soruşturması, eski İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim Birimi Uzmanı ve şu anda Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı olan Dr. Malik Türkan Esin’in denetimleriyle başladı. Dr. Esin, Demirören Haber Ajansı’na verdiği demeçte, SGK dolandırıcılığı şüphesiyle başlayan incelemelerin, bebek ölümlerine kadar uzanan sürecin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyonun titiz araştırmaları sayesinde ortaya çıktığını belirtti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Yenidoğan Çetesi” iddianamesinde yer alan ifadelerine atıfta bulunan Dr. Esin, dönemin İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla kurulan komisyonun, İstanbul Emniyeti’ni de sürece dahil ettiğini ve çete üyelerinin tutuklandığını açıkladı. Dr. Esin, “İşin içinde olmasam, yapılan dinlemelerin kayıtlarını dinlemesem, bunun bir korku filmi ya da kasıtlı olarak sağlık camiasını kirletmek amacıyla yapılabilecek bir iş olduğunu düşünürdüm. Bir bebeğe bunun yapılabilmesini aklınız kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Esin, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Denetim birimi olarak İstanbul’daki sağlık kuruluşlarını düzenli olarak denetlediklerini ve CİMER şikayetlerini de dikkate alarak ek denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti. “Tüm sağlık kurumları her yıl 3-4 defa denetleniyor. Yılbaşı sonrası biz normal denetimlerimizi yaparken, üçüncü ayda gelen bir CİMER şikayetinde bir hastane ismi verildi. Bu süreçte gözlemledik ki bazı bebeklerle ilgili SGK dolandırıcılığı yapıldığına dair bilgiler vardı” şeklinde konuşan Dr. Esin, bu bilgilerin üzerine özel bir ekip oluşturularak soruşturmanın derinleştirildiğini aktardı.

Dr. Esin, soruşturmanın gizliliğini koruyarak, emniyetin sürece dahil olmasıyla olayın vahametinin ortaya çıktığını ifade etti. Özel bir ekibin yenidoğan yoğun bakımları markaja aldığını belirten Dr. Esin, “SGK dolandırılıyordu ama bebeklerin de zarar görmesi söz konusuydu. Bu kişilerin kendi aralarındaki konuşmaları, kayıtları, mesai sonrası görüşmeleri ve takipleri gerekiyordu. Bunun için de polisle çalışmaya ihtiyaç vardı. Sürecin tamamen emniyet ayağında devam etti” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.