Sağlıklı Beslenme Önerileri Okul İçin Hazırlandı

Sağlık Bakanlığı’ndan öğrencilere başarının sırrı... Beslenme tüyoları

Sağlık Bakanlığı, okulların açılmasına kısa bir süre kala veli ve öğrenciler için beslenme önerilerini içeren bir tablo hazırladı. Bu tabloda belirtilen, “Bu dönemde çocuklar yetersiz ve dengesiz beslenirse, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeni ile okul başarısı düşer” uyarısıyla ana öğünler için sağlıklı mönüler öneriliyor.

Beslenme çantasına ekmeğin arasına yumurta, peynir, iyi pişmiş köfte, haşlanmış tavuk veya et konularak dengeli beslenme sağlanabileceği belirtiliyor. Bunun yanında sebze veya meyvelerle vitamin ihtiyacının karşılanabileceği ve kuruyemişlerin eklenmesiyle enerji, protein ve mineral alımına destek sağlanabileceği vurgulanıyor. İçecek olarak ise ayran veya süt tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Öğle yemeği olarak tost veya börek tercih edilirken yanında sebze veya meyve tüketilmesi önemle vurgulanıyor.

Ara öğünlerde ise şeker ve yağ içeriği fazla olan yiyecekler yerine meyve, ayran, süt, taze meyve suları, peynir-ekmek, küçük kek veya poğaça tüketilmesi öneriliyor. Tatlı ihtiyacını karşılamak istendiğinde ise sütlü tatlılar tercih edilmesi öneriliyor.

Kahvaltıda ise peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, ekmek gibi seçenekler öne çıkıyor. Öğle ve akşam yemeklerinde ise kuru fasulye yemeği, bulgur pilavı, karışık salata, ayran gibi sağlıklı seçeneklerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Fırında tavuk, pirinç pilavı, havuç-marul salatası veya püreli köfte, zeytinyağlı taze fasulye, sütlaç gibi mönüler önerilenler arasında yer alıyor.