TERLEMEMEYE DİKKAT EDİN
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bazı bölgelerde sıcaklıklarla nem oranının da artması sağlığı olumsuz etkiliyor. Aşırı kiloluluk, yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörler arasında. Bu durumda vücut ısısı yükselerek beyin ve diğer hayati organlarda hasara neden olabilir.
UZUN SÜRE GÜNEŞ İLE TEMASA GEÇMEYİN
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00), dışarıda gereksiz yere kalmamaya özen gösterilmeli. Dışarıda çalışmak zorunda olanlar, güneş altında korumasız kalmamalı, aşırı hareketlerden kaçınmalı ve sık sık sulu gıdalar tüketmelidir. Ayrıca, açık renkli, hafif, bol ve rahat kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri bulunan şapka ile güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
BOL SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Terleme ile oluşan sıvı ve mineral kaybını önlemek için daha fazla sıvı alınmalıdır. Çok soğuk ve buzlu içecekler tüketmekten kaçınılmalı, hijyen kurallarına uygun şekilde besinler hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
ÇOCUK VE HAYVANLARI ARAÇ İÇİNDE BIRAKMAYIN
Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar asla araç içinde bırakılmamalıdır. Araç iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten kısa süre sonra yükselebilir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınması veya ayaklar, eller, yüz ve ense gibi bölgelerin soğuk suyla ıslatılması veya silinmesi gerekmektedir.
HAZİRAN REKORU KIRILDI
Avrupa İklim Değişikliği Servisi Copernicus, 2024 Haziran’ının “şimdiye kadar kaydedilen en sıcak haziran ayı olduğunu” ve sanayi öncesi döneme göre 1.5 santigrat derece daha sıcak olduğunu açıkladı. Deniz suyu sıcaklıklarının da art arda 15 aydır rekor kırdığı belirtildi.