“Salep Soğanlarının Koruma Altında Olduğu Bölgede Yapılan Operasyonda Şüphelilere Cezai İşlem Uygulandı”

Salep soğanı toplayana 680 bin lira ceza

Ekipler Tarafından Salep Soğanları Toprağa Geri Ekildi: Çevre Kanununa Muhalefet Suçundan Şüphelilere 680 Bin Lira Para Cezası

Bir operasyon kapsamında, doğadan koruma amacıyla koruma altına alınmış salep soğanları toplanmıştı. Burdur İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, salep soğanlarının yasadışı yollarla toplandığı ve satış için piyasaya sürüldüğü tespit edilmişti. Yaşanan bu olay sonrası, şüphelilere 2872 Sayılı Çevre Kanununa muhalefet suçundan, toplamda 680 bin lira para cezası uygulandı.

Salep soğanları, açık alanda yetişen endemik bitkiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle, Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Burdur’un da pek çok bölgesinde salep soğanları doğadan koruma amacıyla koruma altına alınmıştır. Ancak, yasadışı yollarla toplandığı ve ticarete konu edildiği için, yasal yaptırımlar uygulanmaktadır.

Operasyonda toplanan salep soğanları, ekipler tarafından tekrar toprağa ekildi. Böylece, doğal hayatta kalmaları sağlanmış oldu. Aynı zamanda, yasadışı toplama ve satış faaliyetlerinin engellenmesi için, ilgili kanunlar kapsamında şüphelilere caydırıcı bir ceza uygulandı. Yaşanan bu olay, doğal yaşamın korunması için büyük önem taşıyor.