“Sanal Arkadaşlık Dolandırıcılığı Tehlikesi: Dolandırıcılar Yapay Zekayı Kullanıyor”

Bu mesaja dikkat! Dolandırıcılardan yeni tuzak: 'Kardeşime eş arıyorum'

Son dönemde dolandırıcılar, insanları hedef alarak sanal telefon numaraları veya sahte e-posta adresleri üzerinden arkadaşlık teklifleri göndererek para istemeye çalışıyor. Dolandırıcılar, kardeş veya ağabeyleri için arkadaş veya eş arayan insanlara mesaj atıyor. Ardından bir süre sohbet eden dolandırıcılar, mağdurun fotoğraflarını ele geçiriyor ve yapay zeka teknolojisini kullanarak bu görselleri değiştiriyor. Sonrasında insanlardan şantajla para talep ediyorlar. Mağdurlar ise ailesi ve çevresine mahcup olmamak adına şikayetçi olamıyor ve dolandırıcıların tuzağından kurtulamıyor. Uzmanlar, arkadaşlık siteleri, çöpçatan uygulamaları ve sosyal medya gruplarında yer alan bu tür mesajlardan uzak durulması gerektiğini ve böyle durumlarla karşılaşan kişilerin mesaj atan numarayı engellemesi ve adli makamlara başvurması gerektiğini öneriyor.

Son zamanlarda mesaj yoluyla gerçekleşen dolandırıcılık olaylarının arttığını belirten Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, erkeklerin ve kadınların evlilik veya arkadaşlık vaadiyle kandırıldığını söylüyor. Dolandırıcıların özellikle arkadaşlık grupları, çöpçatan siteleri ve sosyal medya platformlarını kullanarak bu dolandırıcılığı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Dolandırıcılar, kişinin ağabeyi aracılığıyla kendisiyle evlenmek istediklerini ancak gizlilik konusunda bazı problemler yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Evlilik veya arkadaşlık amacıyla bu gruplara katılan kişilerin dolandırıcılara güvenerek mesajlara yanıt verdiğini belirten Murat Kırık, duygusal yazışmaların ardından özel görüntü ve bilgilerin paylaşıldığını söylüyor. Dolandırıcılar, bu noktada sahte WhatsApp mesajları kullanarak mağdurları tehdit ve şantajla para vermeye zorluyorlar. Mağdur, ailesi, çevresi ve sosyal medya gruplarındaki kişilerle görüntülerin paylaşılacağını öğrenince ciddi bir korku ve panik yaşıyor.

Dolandırıcıların yapay zeka kullanarak sahte fotoğraf ve sesler oluşturabildiğine dikkat çeken Kırık, artık dolandırıcıların orijinal içerikler üretebildiğini ve sahte profiller oluşturabilme yeteneğine sahip olduğunu söylüyor. Bu nedenle, insanların bu tür mesajlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Bu tür mesajlarla karşılaşan insanların yapması gerekenler hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Ali Murat Kırık, hesabı engellemek ve hiçbir şekilde mesajlaşmamak gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karşılaşılan durumu emniyet güçleri ve bilişim savcılığıyla paylaşmanın önemli olduğunu belirtiyor. Böylece, kendi adının kullanılarak başka bir dolandırıcılık vakasıyla karşılaşan başka bir kişinin mağdur olmasının önüne geçilebileceğini ifade ediyor.