Haber Editörü, sıradan bir gün değil, binlerce gizemli hikayenin anlatıldığı, hatta saray entrikalarının bile konuşulduğu Efes’in en ihtişamlı dönemlerini tamamlayan Artemis Tapınağı’nın tahrip edildiği günlerin bir yankısıdır. 263 yılında Gotlar tarafından istila edilen Efes, bir daha asla eski ihtişamına kavuşamadı ve terk edilerek harabe bir hal aldı. Dünyaca ünlü Artemis Tapınağı’nın parçaları yağmalanarak farklı ülkelere dağıtıldı. Ancak, Efes’e hayran olan Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Denker, bu büyülü kenti sanal dünyada yeniden canlandırmaya karar verdi. İlk olarak Artemis Tapınağı’na can veren Prof. Dr. Denker, Artemis Tapınağı’nın kalıntılarının sergilendiği müzelere giderek bilgi topladı ve sonunda başardı. 3 boyutlu bir şekilde Artemis Tapınağı’nı canlandırdı. Türkiye’nin Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, her yıl yaklaşık 2 milyon turisti ağırlamaktadır.
Prof. Dr. Ahmet Denker’in başlattığı proje, Selen Fem Güngördü (23), Ecem Suzan Ulaş (21) ve Deniz Naz Demirtaş (22) adlı öğrencilerle genişledi ve neredeyse tüm Efes kenti binalarını kapsadı. Ancak, projenin en dikkat çekici kısmı, Selen, Ecem ve Deniz’in avatarlarıyla sanal Efes kentine dahil olmalarıydı. Üstelik bu üç öğrenci sadece Efes içinde avatarlarıyla yer almıyor, aynı zamanda ziyaretçilere rehberlik ediyorlardı. Proje henüz kamuya açık olmasa da bilim dünyasında büyük bir beğeni topladı.
Sanal Efes’te Neler Gezilebilir?
Prof. Dr. Ahmet Denker’in öncülük ettiği ve Selen Fem Güngördü, Ecem Suzan Ulaş ve Deniz Naz Demirtaş’ın katkıda bulunduğu Efes projesinde avatarlarıyla yaşamaya başladıkları Efes’te, şimdilik Artemis Tapınağı, Tiyatro, Liman Kapısı, Celsus Kütüphanesi, Arkadia Yolu, Gymnasium Limanı, Agora, Serapis Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Androklos Çeşmesi, Arsinoe Çeşmesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, Arsinoe ve Androklos anıtları, Agora, Odeon gibi en önemli yapılar gezilebilmektedir. Kullanıcılar, sanal gerçeklik gözlükleriyle Efes sokaklarında dolaşabilir ve binaların içine bile girip keşfedebilir.