Sancaktepe’de İnşaat Çukurunda Hayatını Kaybeden Üç Kardeş: İhmal Yüzünden Büyük Acı

İnşaat temeli değil ihmal çukuru... Kayıp 3 kardeş su dolu inşaat temelinde ölü bulundu

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde yaşayan Ayvaz ve Nurdan Sağın çiftinin altı çocuğu vardı. Hilal Mahallesi’ndeki gecekonduların arasında bulunan evlerinde hayatlarına devam ediyorlardı. Ancak 2018 yılında geçirdiği ateşli bir hastalık sonucunda bir çocukları hayatını kaybetmişti.

Berat (7), Baran (9) ve Batuhan (11) isimli üç kardeş, Şehit Ömer Halisdemir İlkokulu’na gitmek için her gün okullarının hemen yakınından geçiyorlardı. Geçtiğimiz pazartesi günü, okuldan döndükten sonra saat 17.30 civarında dışarı çıkarak top oynamak için evlerinin yakınlarına gitmişlerdi. Ancak o günden bu yana hiç kimse çocukları görmemişti. Çaresiz kalan baba Ayvaz Sağın ve komşular, çocukları bulamayınca polise başvurdu. Caddenin bir dükkânının güvenlik kameralarında, üç kardeşin okula giderken görüldüğü tespit edildi. Çocuklar bir süre okul bahçesinde oyun oynadıktan sonra ayrıldı. Ancak en ilginç görüntü, çocukların evlerinin önünde eğilerek, gizlice ilerlemesi olduğu ortaya çıktı. Gittikleri yönde, Birlik Cemevi inşaatının temeli vardı. Bu cemevinin temeli, 30 Temmuz 2023 tarihinde törenle atılmıştı ancak inşaat durmuş ve temel çukuru son yağmur ile dolmuştu. Çevresi kapalı olmadığı gibi herhangi bir güvenlik önlemi de alınmamıştı.

Aramalar salı günü de devam etti, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri ile birlikte mahalle sakinleri, inşaatın bulunduğu bölgede toplandılar. En küçük kardeşleri Berat’ın cansız bedeni suyun içinde belli belirsiz bir şekilde görülebiliyordu. İtfaiye ekipleri öncelikle Berat’ı sudan çıkardı. Ancak kaygan toprak ve bulanık su nedeniyle arama çalışmalarının tehlikeli olduğunu fark eden itfaiye ekipleri, suyu tahliye etmek için pompaları kullanmaya başladı. Saatler ilerledikçe suyun çoğu tahliye edildi ve Baran ile Batuhan’ın cansız bedenleri de yan yana ortaya çıktı.

Olayla ilgili olarak Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, “Bu bir yerleşim alanı değil, etrafı saçlarla çevrili. Çocuklar saçları ayırarak buraya girmişler. Şantiye alanını inceledim, ihmal veya iş güvenliği eksikliği gözükmüyor. Bu alanda çocukların oynaması ya da insanların geçişi için bir alan değil. Soruşturma devam ediyor, sürecin takipçisiyiz” açıklamasını yaptı.

Acılı baba Ayvaz Sağın ise çocuklarının ihmal sonucu hayatlarını kaybettiğini belirterek şunları söyledi: “Temelde önlem alınmadığı için çocuklar oradan geçerken topu suya düşürdüğünü düşünüyorum. Orası çamur içindeydi. Topu almaya çalışırken kayıp düştüler ve birbirlerini kurtarmaya çalışırken üçü de boğuldu. Orası son 2-3 aydır böyle duruyor. Bölgede herhangi bir güvenlik önlemi yok. Işık falan da yok. Hiçbir önlem alınmamış. Benim 3 çocuğum gitti, yarın da başka birinin çocuğu gidebilir. Oradaki okula 6 bin öğrenci gidiyor. Bin kişinin oradan geçtiğini düşünün, bir çocuk düştüğünde o da boğulur. Bu durumu takip etmekten vazgeçmeyeceğiz. Canımız yandı, kimse başka canlar kaybetmesin.”

Su dolu inşaat çukurları, bugüne kadar birçok çocuğun hayatına mal oldu. Davalar açıldı, cezalar verildi, ancak bu tür facialar hala devam ediyor. İnşaat çukurlarından kaynaklı önceki facialardan bazıları şunlardır:

– 14 Nisan 2023 – İstanbul/Sultanbeyli: Adem Kavçin, Yavuz Selim Mahallesi’nde su dolu inşaat çukuruna düşüp boğularak hayatını kaybetti. 4 yaşındaydı.
– 9 Mart 2021 – İstanbul/Çekmeköy: Hasan ve Hüseyin Büyür kardeşler, Mimar Sinan Mahallesi’nde kaybolmuş ve içi suyla dolu bir inşaat çukurunda ölü olarak bulunmuşlardı. Hasan 4, Hüseyin ise 8 yaşındaydı.
– 2 Ocak 2014 – İstanbul/Kartal: Enes Kutu’nun cesedi, Cevizli Mahallesi’nde iki gün boyunca aranırken, su dolu bir inşaat çukurunda bulundu. Enes 7 yaşındaydı.
– 9 Nisan 2020 – Ankara/Altındağ: Resul Kaan Aydın, Zübeyde Hanım Mahallesi’nde arkadaşıyla gezinirken terk edilmiş inşaat alanındaki su dolu çukura düşerek hayatını kaybetti. 13 yaşındaydı.
– 10 Nisan 2018 – Manisa/Alaşehir: Fırat Arpa, inşaat alanındaki su dolu çukura düşerken çevredekiler tarafından kurtarıldı. 11 yaşındaydı.

Bu tür felaketlerin sonlanması için daha kaç canın kaybına ihtiyaç olduğu düşündürücüdür.