Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları: Boncuk ve Süs Eşyaları

10 bin yıllık Sefertepe süsleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Taş Tepeler Projesi” kapsamında gerçekleştirilen kazıları Doç. Dr. Emre Güldoğan başkanlığında yürütülüyor. Güldoğan, 2021 yılından bu yana farklı buluntularla karşılaştıklarını belirterek, geçmiş yıllardaki kazılarda yılan biçiminde olanların da dahil olduğu çeşitli tiplerde ve farklı ham maddelerden üretilmiş boncuklar keşfedildiğini ifade etti.

Güldoğan’ın aktardığına göre, bu yıl özellikle dikkat çeken iki boncuk bulunmuş olup, bunların yeşim taşından yapılmış oldukları ve bölgedeki diğer ham maddelerden farklı oldukları düşünülmektedir. Birincisi leoparı, diğeri akbabayı ve bir insan ile ikisinin bir arada işlendiği boncuk, Karahantepe’de görülen hayvan taşıyan insan örneklerine benzerlik göstermektedir. Leopar figürü ise Sayburç, Karahantepe ve Göbeklitepe gibi yerleşimlerde dikili taşlar üzerinde net bir şekilde temsil edilen bir hayvandır.

Doç. Dr. Emre Güldoğan’ın açıklamalarına göre:

“Sefertepe’de şu ana kadar ‘Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem B Evresi’ kazdık ve günümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesine ait olduğunu düşündüğümüz iki süs eşyası bulduk. Tarih öncesinde dahi süs eşyalarının günümüzdeki gibi kullanıldığını görmek ilginç. Antik insanlar döneminde bile boncukların bileklik, kolye gibi aksesuarlar olarak kullanıldığını söyleyebiliriz.”