Muğla İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü’nde Ege Denizi’nde bulunan Santorini Adası ve çevresinde artan sismik aktivitenin olası risklerini değerlendirmek amacıyla Bölgesel Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Levent Gülen ve alanında uzman birçok araştırmacı, Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’nde bir araya geldi. Kaymakam Çit, burada bulunan yetkililere harita üzerinden detaylı bilgiler verdi. Heyet tarafından bölgede yapılan incelemelerde deprem, tsunami ve volkanik patlama konularında açıklamalar yapıldı.
Olası riskler hakkında bilgi veren Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Son 10-15 gündür bölgede ciddi bir sismik aktivite gözlenmekte. Bugüne kadar 2 binden fazla sismik aktivite kaydedildi. Bu kayıtlar arasında 5’ten büyük 5 deprem bulunmakta, en büyüğü 5.2. Bu depremler farklı kıyılarda ve bölgelerde hissedildi. Geçen hafta AFAD koordinasyonunda bir toplantı yapıldı ve olası riskler değerlendirildi. Tsunami ve volkanik patlama konuları ele alındı. Ahmet Cevdet Yalçıner ve ekibinin yaptığı modellemelere göre, olası bir tsunami durumunda kıyılara en erken 1 saat içinde ulaşabileceği belirlendi. Bu durumun kıyılarda yıkıcı etkiler yaratmayacağını belirtmek mümkündür” dedi.
Prof. Dr. Tatar, “AFAD olarak vatandaşlarımızı bilgilendirmekle yükümlüyüz. İl ve ilçe planlarını değerlendiriyor, farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Panik yapmaya gerek yok, devletimizin tüm kurumları gerekli çalışmaları yürütüyor. Sosyal medyadaki yanıltıcı bilgilere itibar edilmemeli, resmi açıklamalara önem verilmeli. Bu toplantının devamı yarın Aydın’da gerçekleşecek ve ardından Didim’e geçilecek. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü bilgi aldıktan sonra AFAD’a tsunami uyarısı yapacak. Gerekirse Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi üzerinden vatandaşlara anında bilgilendirme yapılacak.” şeklinde konuştu.
Tsunami riski üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise “Geçmiş tecrübelere dayanarak, gelecekte de benzer olayların yaşanabileceğini ancak bunun can kaybına yol açmayacağını belirtmek gerekir. Depremler sonucu tsunami oluşumu muhtemel olabilir ancak Türkiye kıyılarına ulaştığında etkisi azalacak ve tehlikeli boyutlara ulaşmayacak. Yetkililerin vereceği uyarılarla gerekli tedbirler alınabilecek, vatandaşların korkmasına gerek yok, vaktimiz olacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Volkanik patlama konusunda konuşan Prof. Dr. Levent Gülen de “25 Ocak’tan bu yana bölgede sismik aktivite devam etmekte. Magma odası yüzeye ulaşmaya hazır ancak şu an için patlama riski bulunmamakta. Eğer aktivite daha sığ bölgelere inerse volkanik patlama olasılığı artabilir. Ancak Türkiye kıyılarına olan mesafe patlamanın etkisini azaltacaktır. Gazların analizleri sürekli yapılıyor ve çoğunluğunun karbondioksit olduğu tespit edildi. Volkan tehlikesi konusunda paniğe gerek yok, durum 7/24 takip altında ve gerektiğinde vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme yapılacak” şeklinde konuştu.