Saraçhane Meydanı’nda 1 Mayıs Kutlamaları Yapılamadı

Taksim’e Bozdoğan bariyeri

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlamalarına Seyahat Kısıtlaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının bu yıl yapılmaması kararını açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul İl Başkanlığı’nın çağrısı üzerine bazı sendikalar, sivil toplum örgütleri ve partililer Saraçhane Meydanı’nda bir araya geldi.

Saraçhane Meydanı’nda yapılan toplantıya geniş güvenlik önlemleri eşlik etti. Vatandaşlar üst aramalarından geçirildi ve çanta aramaları yapılarak alana girişler sağlandı. Taksim’e yürüyüş noktaları metal bariyerler ve TOMA’larla kapatıldı. Polisler, Bozdoğan Kemeri’nin önünde yoğun bir şekilde konuşlandı ve keskin nişancılar da meydanda bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Saraçhane’de buluşarak Anayasa Mahkemesi’nin Taksim Meydanı’nın yasaklanması kararını hatırlattılar. Özel, “Taksim Meydanı emekçilerindir, bu kararın arkasında duruyoruz” dedi.

Polisin barikatları açmaması üzerine Özel ve İmamoğlu Saraçhane’den ayrıldı. Sendikaların da Taksim yürüyüşünden vazgeçtiği bildirildi. Bir grup Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedi ancak polisin müdahalesiyle karşılaştılar. Yaşanan arbedede bazı polisler hafif yaralandı.

Sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’na çıkan yollar trafiğe kapatılınca, bölgedeki otellerden çıkan turistler havaalanına ulaşmakta zorlandılar ve valizleriyle yürümek zorunda kaldılar. Yollar gece boyunca kapalı kaldı ve akşam saatlerinde trafiğe açıldı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde 78 ilde toplam 210 etkinlik düzenlendiğini ve 241 bin kişinin kutlamalara katıldığını belirtirken, İstanbul’da 217 şahsın gözaltına alındığını açıkladı. Olaylar sırasında 28 güvenlik görevlisinin hafif şekilde yaralandığı bildirildi.