SGK Diyabet Tedavisi İçin Yetersiz Ödemeler Yapıyor.

Diyabet rakamları ilk 10’a tırmanıyor

SGK’nın Diyabet Hasta Araçları İçin Ödediği Rakamlar Yetersiz

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) insülin iğne uçları ve kan şekeri ölçüm çubukları için yaptığı ödemelerin yetersiz olduğunu belirterek, ölçümlerin aksadığını açıkladı. TEB tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de 7 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunuyor. Bu rakam yetişkin nüfusunun yüzde 15’ine karşılık geliyor. Uzmanlar, diyabet hastalarının sayısındaki artışın devam etmesi halinde Türkiye’nin 2045 yılında, dünyada en fazla diyabetlinin yaşadığı ilk 10 ülke arasına gireceğini belirtiyor. Dolayısıyla ülkemizde çok sayıda diyabet hastası, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli olarak kan şekeri ölçümü yapmak zorunda. Gün içerisinde kan şekerini ölçme sıklığı, özellikle çocuk yaş grubundaki hastalarda ortalama 5-6’dan hastalığın seyrine göre 11-12’ye kadar çıkıyor.” denildi.

Ancak hastaların SGK tarafından yapılan ödemelerin yetersizliği nedeniyle mağduriyet yaşadığı belirtildi. Örneğin, SGK’nın kan şekeri ölçüm çubukları için yaptığı ödeme 0.74 kuruştan 1.04 liraya, insülin iğne kalem uçları için yapılan ödeme ise 35.30 liradan 49.42 liraya yükseltildi. Fakat yapılan bu güncellemelerin hastaların mağduriyetine çözüm olamayacak kadar düşük olduğu vurgulandı.

TEB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Örneğin, Tip 1 diyabetli bir çocuk hastamızın üç aylık raporlu reçetesinde şeker ölçüm çubukları için ödemesi gereken fiyat farkı 4 bin 500 liraya kadar çıkabilmektedir. Hastamızın aynı zamanda iğne uçları için ödeyeceği ücret de 1500 lirayı bulabiliyor. Yüksek fiyat farkı nedeniyle 3 veya 4 enjeksiyon için aynı iğne ucunun kullanıldığı, günde 4 kez ölçüm yerine günde 1 ölçüm yaptığı bildiriliyor.”