Sharenting: Çocukların Sosyal Medyada Mahremiyetinin Korunması Gündemde

Ailelere sharenting uyarısı

Avrupa’da yeni bir terim olan Sharenting, çocuklarını sürekli sosyal medyada paylaşan aileleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Artık bebeklikten itibaren ünlüler gibi büyüyen ve sürekli kamera önünde olan küçük prensler ve prensesler ile ağlarken veya özel anlarda görüntüleri paylaşılarak aniden ünlenen ve zorbalığa maruz kalan çocuklar arasında bir ayrım yapılıyor. Geçtiğimiz aylarda Fransa, belirli bir yaş altındaki çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşan ailelere karşı dava açma yolunu açan dünyada ilk ülke oldu. Bu durumda, ileride çocuklar ailelerine sosyal medyadaki paylaşımlarından dolayı dava açabilme hakkına sahip olabilecekler.

Bu konuda çalışmalar yapan ve bir yüksek lisans tezi hazırlayan avukat Bahar Yıldız Oğuz, bu konuda ortaya çıkan tehlikelere dikkat çekiyor. Oğuz, çocukların mahremiyet hakkının ihlal edildiğini belirtiyor ve aynı zamanda pedofili gibi siber tehlikelerin en büyük tehdit olduğunu vurguluyor.

Dünyada çocukların sosyal medyada mahremiyetlerinin korunması konusunda ilk adımı atan ülke Fransa oldu. Bu paylaşımlar nedeniyle çocukların istemeden bir “dijital ayak izi” oluşuyor. Bahar Yıldız Oğuz, bu yasayı şu şekilde özetliyor: “Fransa’nın çıkardığı yasa 6 Mart 2023’te kabul edildi ve ebeveynlere sosyal medyada çocuklarıyla ilgili sınırlamalar getirmeyi amaçlıyor. Özetle, çocuklar ebeveynlerine sosyal medyadaki paylaşımlarından dolayı dava açabilirler ve önümüzdeki yıllarda bu tür davaları sıkça göreceğiz. Umarım ülkemizde de benzer bir düzenleme yapılır.”

Bahar Yıldız Oğuz, hiç paylaşım yapmamak yerine sosyal medyanın tehlikelerini göz önünde bulundurarak paylaşmanın önemine değiniyor.

Sharenting’in neden olduğu bazı sorunlar ise şunlardır:

1. Çocukların saf, sempatik ve masumiyetleri kullanılarak, çocukların ekonomik olarak istismar edilmesine yol açan işbirlikleri yapılıyor.
2. Kamera karşısında geçirilen zaman, çocuğun rolünü bir görev gibi benimsemesine ve duygusal, psikolojik istismara neden olmaktadır.
3. Duşta, havuzda, çıplak veya yarı çıplak haldeki çocuk fotoğraf ve videolarının paylaşılması mahremiyet ihlali olarak kabul edilmekte ve bu tür içerikler pedofililere fırsat sunmaktadır. Maalesef, çocuk pornografisi paylaşan sitelerdeki fotoğrafların yüzde 50’sinin ilk olarak ebeveynler tarafından sosyal medyada paylaşıldığı gözlemlenmiştir.