Sıcak Hava Etkisi: Eyyam-ı Bahur Dönemi ve Tahminler

Ağustos daha sıcak olacak: Eyyam-ı bahur bunaltacak






Eyyam-ı Bahur Döneminde Sıcaklık Rekorları ve Meteorolojik Değişimler

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesinden Eyyam-ı Bahur Dönemi Açıklaması

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, tarih boyunca temmuz sonu ile ağustos ayı başlarının takvimlere sıcak olarak işlendiğinden bu tarihlerin eyyam-ı bahur olarak bilindiğini belirtti.

Prof. Dr. Toros, bazı takvimlerde bu tarihlerin “31 Temmuz-7 Ağustos”, bazılarında ise “1-8 Ağustos” olarak kayda geçtiğini ifade ederek, “eyyam-ı bahur”un en sıcak günler demek olduğunu belirtti. Toros, “Bu sene 21 Temmuz’da küresel bir sıcaklık rekoru kırdık. Haziran ayında Türkiye sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasına göre 3-6 derece daha sıcak geçti. Biz geçmişte temmuz sonu, ağustos başı yaşadığımız o en sıcak günleri, bugünlerde hep yaşıyoruz. Bu sene çok uzun sürdü. Afrika’nın kavurucu sıcaklıkları, yüksek basınç alanlarının etkisiyle kuzeye doğru, Türkiye’yi de kapsayacak şekilde yukarıya doğru hareket etmiş durumda” ifadesini kullandı.

Afrika Sıcaklıklarının Etkisi ve Gelecek Tahminler

Afrika sıcaklarının hazirandan itibaren Türkiye’yi etkisi altına aldığını belirten Prof. Dr. Toros, “Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz. Her ne kadar zaman zaman soğuk dalgalar gelse de büyük bir sıcak hava etkisi var. Tüm Güney Avrupa’yı, Türkiye’yi, Güney Rusya’yı, Ukrayna’yı kapsamış durumda. Tüm bölge normalin üzerinde sıcaklığa sahip” şeklinde konuştu.

Küresel ısınmanın etkilerinin arttığı dönemde temmuz ayında İstanbul’un günlük ortalama sıcaklığının 24-25 derece olduğuna dikkat çeken Toros, “Temmuz ayında her gün sıcaklıklar 30 dereceyi aşmış durumda. Bu anlamda, eyyam-ı bahuru yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde buna benzer şekilde tahminler, sıcak havanın devam edeceğini gösteriyor. Geçmiş verilere bakıldığında eyyam-ı bahur döneminde sıcaklıklar 34-35 dereceleri, hissedilen sıcaklık ise 40 dereceleri buluyor. Yine bu yıl da 34-35 dereceleri tahmin ediyoruz” dedi.

Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir’den Hava Durumu Değerlendirmesi

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, eyyam-ı bahurun nemli sıcak hava dalgası olduğunu vurgulayarak, “Sıcaklıkların temmuz sonu itibarıyla 2-3 derece arttığını gözlemliyoruz. Marmara ve Batı Karadeniz’de bugün yağış beklendiğini belirten Özdemir, “Yerel yağışlar görülecek. Salı günü yağış geçişi olduktan sonra hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olacak. Sıcaklıklar 34-35 derecelerde olabilir, nemle birlikte hissedilen sıcaklığın ise geçen günlerde olduğu gibi 40 dereceyi bulma ihtimali var. Ağustosta temmuzdan daha sıcak bir hava yaşanacak. Rüzgârla birlikte 10 gün kadar sıcak havayı yaşayabiliriz” şeklinde konuştu.

Özdemir, yakın zamanda serinlemenin beklenmediğini ancak büyük bir sıcak hava atağının da olmayacağını belirtirken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce ülkede çöl sıcakları tahmin edilmediği, sıcak hava dalgası olmayacağı açıklandı.