“Sıcaklık Artışı ve Felç riski”

204 ülkeyi kapsayan araştırmanın sonucu korkuttu… İklim değişikliği yarım milyondan fazla felç ölümüne neden oldu! ‘Dünya daha büyük bir hastalık yüküyle karşı karşıya kalacak’

AB tarafından Yayınlanan Rapora Göre Küresel İklim Değişikliği Alarm Veriyor!

Küresel iklim değişikliği, son yıllardaki aşırı hava olaylarının artmasıyla birlikte dünya gündeminin en üst sırasında yer alıyor. Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayınlanan rapora göre, ‘iklim krizi’ tehlikesi ciddi boyutlara ulaştı. Raporda, Şubat 2023 ile Ocak 2024 arasındaki yıllık sıcaklık artışının 1,52 dereceye çıktığı belirtilerek dünya ilk defa küresel ısınma eşiği olan 1,5 santigrat dereceyi aştığına ve su seviyelerinde rekor artış yaşandığına vurgu yapıldı.

Özellikle küresel iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde doğrudan etkisinin olduğu belirtilirken çevre ve hava kirliliği ile iklim değişikliğinin beyin damar hastalıkları üzerindeki etkileri üzerine yapılan çalışmaların sonuçları da dikkat çekici. Hava ve çevre kirliliği ile iklim değişikliği arasındaki ilişkinin inme ve beyin damar tıkanıklığına kalp hastalıklarından daha çok sebep olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya Göre Sıcaklık Değişimleri Aşırı Felce Neden Oluyor!

Amerikan Nöroloji Akademisi’nin dergisi Neurology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği ile bağlantılı aşırı sıcaklık dalgalanmaları dünya genelinde yarım milyondan fazla insanın felç nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açtı. Çalışma, optimum sıcaklık aralığının dışındaki sıcaklıkların felçten kaynaklanan ölüm ve sakatlıkları artırdığını gösteriyor. Özellikle sıcaklığa bağlı felç ölümlerinde erkeklerde kadınlardan daha yüksek bir oran tespit edildi.

Çalışmada, sıcaklığın yanı sıra soğuk hava koşullarının da felce neden olabileceği üzerinde duruldu. Vücudun soğuğa maruz kalması durumunda, sempatik sinir sisteminin tetiklenmesiyle kan basıncında yükselme ve potansiyel felç riski artışı yaşanabilir. Bu durumun, dünya genelinde sağlık sistemlerinin daha kırılgan olduğu bölgelerde özellikle yaşlı nüfus üzerinde daha büyük etkisinin olabileceği belirtiliyor.

Küresel Ölçekte İklim Değişikliği Tehlikesi!

Araştırmaya ayrıca Harvard Tıp Fakültesi’nde Akciğer Sağlığı Enstitüsü’nde görevli Dr. Mary Rice de dikkat çekti. Dr. Rice, araştırmanın, yüksek sıcaklıktan kaynaklanan felç sayısının hızla arttığını ve bu eğilimin gelecekte daha da artması beklediğini ortaya koyduğunu belirtti. İklim değişikliğinin alerji, astım, otoimmün hastalıklar, kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olduğunu vurgulayan Dr. Rice, küresel eylem olmazsa dünyanın önümüzdeki dönemde daha büyük bir hastalık yüküyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.