“Sıfır Atık Vakfı, Çevre Koruma ve Sürdürülebilirlik İçin Önemli Bir Adım”

Dünyaya örnek olan çalışmalar... Sıfır Atık Vakfı kuruldu

Çevre ve insan sağlığını korumak, tüm kaynakları koruyarak çevre kirliliğini önlemek amacıyla Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık çalışmaları, Sıfır Atık Vakfı’nın kurulmasıyla devam etmekte. Vakfın kurucuları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde projeyi yürüten Murat Kurum da bulunuyor. Sıfır Atık Vakfı’nın diğer kurucuları ise TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Kurum, Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kübra Kalyoncu Şeherli, Prof. Dr. Zekai Şen, Samed Ağırbaş, Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Hilmi Türkmen, Av. Doç. Dr. Hüseyin Aydın ve Vedat Demiröz olarak belirlendi.

Sıfır Atık Vakfı’nın amacı; çevre ve insan sağlığını korumak, tüm kaynakları korumak, çevre kirliliği ve israfı önlemek, çevre koruma bilincini geliştirmek, atık oluşumunu önlemek ve azaltmak, kaynakların verimli kullanımını sağlamak, su kaynaklarını verimli kullanmak, su kaynaklarının temizliğini korumak, arıtılmış atık suların yeniden kullanımını teşvik etmek, atık oluşum sebeplerini gözden geçirerek atığı kaynağında ayrı ayrı toplamak ve geri kazanımını sağlamak olarak belirlendi.

Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ve uluslararası düzeyde birçok ödüle layık görülen Sıfır Atık projesi sayesinde bugüne kadar 24,5 milyon ton kağıt, 6,6 milyon ton plastik, 2,6 milyon ton cam, 10,2 milyon ton organik atık dönüştürüldü ve bu sayede 96 Milyar TL ekonomik kazanç elde edildi. Ayrıca, 703 milyon kwh enerji tasarrufu ve 711 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Bu sayede 433 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı.