Silah Kurbanlarını Anmak İçin Gözyaşlarının Sel Olduğu Etkinlik

Gözyaşları ‘Sessiz Ayakkabı’lar için aktı

Göz yaşlarının sel olduğu bir etkinlik düzenlendi, bu etkinlikte hayatını kaybedenler anıldı ve kırmızı bir halıya ayakkabılar ve karanfiller bırakıldı. Yakınlarını silahlı olaylarda kaybeden insanlar bir araya gelerek duygusal bir etkinlik gerçekleştirdi. İstanbul Beşiktaş’taki bu etkinlikte, silah kurbanlarını anmak için kırmızı bir halı üzerine karanfiller ve ayakkabılar yerleştirildi.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı olan Dr. Ayhan Akcan, etkinlikte yaptığı konuşmada bireysel silahlanmanın ürkütücü boyutunu vurguladı. Akcan, “Bugün, 28 Eylül’de gerçekleştirdiğimiz Bireysel Silahsızlanma Günü’nde bir aradayız. Bu yıl size ‘Bireysel silahsızlanmada ciddi bir düşüş var’ demek isteyebilirdim ama maalesef her gün yaşanan olaylara tanık oluyorsunuz. Bu yıl Türkiye’de basına yansıyan 2 bin 607 silahlı şiddet olayı oldu. Bu olaylarda 1616 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 675 kişi de yaralandı. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı ve 36 milyon ruhsatsız silah bulunmaktadır. Umut Vakfı olarak amacımız bireysel silahlanmaya ve silahlı şiddetteki artışa dikkat çekmek, yetkililere önlem almalarını sağlamak ve artan şiddeti ele alarak yasal düzenlemeler yapmalarını teşvik etmektir.”

Trabzon’da 15 yaşındaki oğlunu kaybeden Mustafa Atıcı da duygusal bir şekilde konuşarak “Yorgun mermi adı verilen, ancak benim katil mermi olarak adlandırdığım silahla vefat eden oğlum Emir Yuşa Atıcı’nın babasıyım. İki yıldır tarifsiz acılar yaşıyoruz. İki yıldır oğlumun katili bulunamadı. Kolluk kuvvetleri çalışıyor. Benim isteğim, oğlumun katilinin bulunmasıdır” dedi.

Tokat Erbaa’da yorgun mermi nedeniyle 17 yaşındaki Büşra Konyar’ı kaybeden Nakşiye Konyar da duygusal bir şekilde konuşarak “Bir zorluk daha ekleyeceğim. Benim yaşadığım ilçede Büşra’nın katiliyle aynı havayı soluyoruz. Sokaklarda rahatlıkla dolaşıyor. Olayın hemen ardından yakalandı ve tutuklandı. 8 ay hapis yattı. Mahkeme sırasında özür dilemek için bile eğleniyormuş gibi davrandı” şeklinde konuştu.