Şımarık Nesillerin Yükselişi ve Ebeveynlik Tartışmaları

Uzmanlar Eylem Tok’un oğlunu kaçırmasını yorumladı... Sorumluluk aldırmayan helikopter anneler

Şımarık Nesillerin Ardından Ebeveynlik Tartışmaları

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli’ye göre, günümüzde ebeveynlerin çocuklarına kısıtlılığı ve zorlukları öğretmeyen bir tutum sergilediğini söyleyerek, “Emeksiz kazanç peşinde koşan, suç işleyen, yasaklardan habersiz, hedonist davranışları benimseyen bir nesil yetişiyor. Çocuklar, istedikleri her şeyi anında elde edebiliyorlar. Bu durum çocukları yaşamın zorluklarına karşı hazırlıksız bırakıyor” diyor.

Psikiyatrist Dr. Emine Kılınç ise, hoşgörülü ebeveynlik modelinin çocuklara sürekli övgü ve aşırı ilgi vererek onlara sınırsız bir imkan sunduğunu belirterek, “Bu çocuklar sorumluluk almaya alışkın olmayabilirler. Yetişkin olduklarında ise dürtüsel ve kural tanımayan bireyler haline gelebilirler” diye ekliyor.

Klinik Psikolog Irmak Kerimoğlu, konunun sadece ebeveynlik modelleriyle değil, insanlık boyutuyla da ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Çocuklara vicdani ve empati duygularını aşılamamak, onları sorumluluk almaya teşvik etmemek büyük bir eksikliktir” diyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan ‘helikopter ebeveyn’ kavramı da, çocuklarının her isteğini yerine getiren, sorumluluklarını üstlenen ve her an çocuklarının etrafında pervane olan ebeveynleri tanımlıyor. Bu ebeveynler genellikle çocuklarının her isteğini karşılarken, ödevlerini yaparken, meslek seçimlerini belirlerken ve her türlü sorumluluğunu üstlenirken gözlemleniyor.