Sınav Sistemimizde Getirilen Değişiklikler: Sonuç Odaklı Yaklaşım Benimseniyor

Genel Müdür Bülbül anlattı: Ortak sınav nasıl olacak

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, sınav sistemimizin fokusunu değiştirdiğimizi ve sonuç odaklı bir yaklaşım benimsediğimizi belirtiyor. Öğrenci psikolojisine uygun olmadığından tek bir saatte sınav yapmak yerine süreci yaygınlaştırdıklarını ifade ediyor.

Bülbül, ortaokul ve liselerde gerçekleştirilen tüm sınavların ortak yapıldığını hatırlatıyor ve yönetmelik değişikliğiyle ilgili açıklama yapıyor. “6. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm sınıflarda ortak yazılı sınavlar yapılması kararını aldık” diyor. Bu ortak yazılı sınavların ise 3 farklı boyutta gerçekleştirileceğini belirtiyor. Bunlardan bir kısmının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılacağını, bir kısmının ise iller tarafından ortak yazılı sınav olarak düzenleneceğini ve kalan sınavların ise okullar tarafından yapılacağını aktarıyor.

Bülbül, öğrencilerin belli bir seviyeye gelebilmesi için sınıf içinde gerçekleştirilecek etkinliklerin önemine dikkat çekiyor. Sınav yapmanın her zaman öğrencilerin sıralanmasına yol açtığını belirtiyor ve “Sınıf içinde bir sınav yaptığınızda bir öğrenci birinci, bir öğrenci sonuncu olmuş oluyor. Ancak bu yerine, öğrencinin derslere katılıp katılamadığını, yönergelerle nasıl başa çıktığını ve bunları doğru bir şekilde uygulayabildiğini gözlemlemek daha önemli” diyor.