Şirinevler’deki Patlamada Ölü ve Yaralıların Ardından İtfaiye Raporu Tamamlandı

Doğalgaz kasıtlı patlatılmış

İstanbul Şirinevler’de 28 Eylül tarihinde 6 katlı bir binanın en üst katındaki dairede meydana gelen patlama sonucunda Özgür Çoban, Ömer Özdemir ve Ahmet Bal hayatını kaybetti, üç kişi ise yaralandı. İstanbul İtfaiyesi’nin patlama ile ilgili yayınladığı rapor artık tamamlanmış durumda. Raporda, patlamanın nedeninin doğalgaz hortumunun kasıtlı olarak kesici bir aletle kesilmesi olduğu belirtiliyor. İtfaiye ekipleri, dairede yapmış oldukları inceleme sonucunda elektrik şalterinin açık olduğunu tespit ederken, tesisatta elektrik kaynaklı bir yangına rastlanmadı. Yapılan araştırmada, binanın ve doğalgaz tesisatının herhangi bir risk oluşturacak bir durumda olmadığı da belirlendi. Ancak, dairenin girişine göre sağ tarafta bulunan mutfağın içerisindeki doğalgaz vanasının açık pozisyonda olduğu ve bu vana ile bağlantılı fleksi hortumunun kopuk olduğu saptandı. Patlama sonucu sokağa düşen ocağın incelenmesinde ise iki bekleyenin açık olduğu ve ocağa bağlı fleksi hortumunun üzerinde kesici bir alete bağlı kesiler olduğu belirlendi.

Rapor sonucunda, “Mutfak içerisinde bulunan ocağa bağlı fleksi hortumun, kasıtlı olarak bir kesici alet kullanılarak kesildiği ve bu hortumdan sızan gazın patlama limitlerine ulaşması sonucu herhangi bir açık ateş kaynağıyla temas ederek yangının başladığı kanıtlandı. Patlamanın etkisiyle dairenin duvarları yıkılarak binada ve çevrede ağır hasarlara yol açtığı görüldü, patlama sonucunda yangının 9 numaralı daireye sıçradığı sonucuna varıldı” denildi.

İtfaiyenin tespitleri doğrultusunda, polis ekipleri patlamaya sebep olan kişi veya kişileri bulmak için soruşturma başlattı.