Şırnak’ın Mağara Köyü Terörden Arındırılarak Yeniden Huzura Kavuşuyor

PKK’dan kaçıp gitmişlerdi... Avrupa’dan köye dönüş

Şırnak’ın İdil ilçesinde, terör örgütü PKK’nın saldırıları sonucunda Ezidilerin terk etmek zorunda kaldığı Mağara Köyü, İçişleri Bakanlığı’nın Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında tekrar huzur buluyor. Köyün Almanya, Belçika ve Hollanda’da yaşayan sakinleriyle yapılan iletişim sonucunda, 5 aile geri dönmeyi kabul etti. Köye geri dönmenin sevincini paylaşan Nusrettin Genç, terörden kaçmak zorunda kaldıklarını fakat devletin verdikleri imkanlarla köylerine sahip çıktığını belirtti. Ayrıca, Gazel Genç de 40 yıl sonra köylerine geri dönmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Şu anda köyde restorasyon, yol, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları da yapılmaktadır. Tarihi dokunun korunması amacıyla yeni yapılar inşa edilmemektedir. Yeni evler için uygun bir alan da köy yakınlarında belirlenecektir. Şırnak Valisi Osman Bilgin, Anadolu’daki vatandaşların köylerine dönerek özgürce yaşamalarını istediklerini belirtti. Şu anda kentte 47 kapalı köy bulunmakta olup, bunların 31’i yerleşime uygun hale getirilmiştir.

Bu köyde yaşayanlar, 1940 yılına kadar mağaralarda yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra mağaraların üstüne tarihi yapılar inşa edilmiştir. Köydeki birçok evin altında uzun mağaralar bulunmaktadır.