Sivas’ta Gerçekleşen Madımak Katliamının 28. Yılı Anma Programı Düzenlendi

Madımak hâlâ yürek yakıyor! 30. yıl karanfilleri

Sivas’ta anma programı, valilik tarafından düzenlendi. Programa Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Koç, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Cem Vakfı Genel Başkanvekili Hasan Sezgin, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ve çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Heyet, eski Madımak Oteli olarak bilinen Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne yürüdü. Anı köşesinde bulunan 2 Temmuz 1993’te hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı bölüme karanfil bırakarak dua ettiler. Vali Yılmaz Şimşek de anı köşesine çiçek bıraktı.

Vali Şimşek, “Bu acı hepimizin ortak acısı. Tüm Sivas’ın ve Türkiye’nin acısıdır. Burada yaşamını yitiren her vatandaşımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Sevgi ve hoşgörü iklimini yeniden inşa edeceğiz ve her zaman canlı tutacağız. İnşallah gelecek nesillere barış ve sevgi dolu bir dünya bırakacağız” dedi. Cem Vakfı Genel Başkanvekili Hasan Sezgin ise “Buranın Madımak Müzesi olarak yeniden düzenlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Sivas’taki anmaya yaklaşık 6 bin kişi fotoğraflar eşliğinde katıldı. Valilik programının ardından hayatını kaybedenlerin aileleri, siyasi partiler, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve Alevi-Bektaşi derneklerinin temsilcileriyle birlikte Seyrantepe Mahallesi’nde bir araya geldi. Katılımcılar, Mevlana Caddesi üzerinden eski Madımak Oteli’nin bulunduğu Sivas Bilim ve Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında ölenlerin yakınları fotoğraflar taşıdı. Bilim ve Kültür Merkezi önünde, yakınları fotoğraflar ve çiçeklerle birlikte anmada bulunarak saygı duruşunda bulundu.

Yaklaşık 6 bin kişi, anma programında hayatını kaybedenlerin isimlerini okuduktan sonra saygı duruşunda bulundu. Hayatını kaybedenlerin yakınları adına konuşan Mehmet Gündüz, “Maalesef 30 yıldır bu acıyı yaşatanlardan sonuna kadar hesap sormak istiyoruz. Bu nedenle bu mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz, Madımak utanç müzesi olana kadar” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Her 2 Temmuz’da kendimi o oteldeki kâbusun içinde yeniden bulduğum #SivasKatliamı’nda hayatını kaybeden canlarımızı saygı, rahmet ve hüzünle anıyorum. Yüreğimizde 30 yıldır sönmeyen bu ateşi, kaldırılmayan enkazı #unutMADIMAKlımda” ifadelerini kullandı.

CHP heyeti, anmaya CHP Grup Başkanı Özgür Özel önderliğinde katıldı. Anmaya CHP Milletvekilleri, parti yetkilileri ve il başkanları da iştirak etti. Heyet, Bilim ve Kültür Merkezi binası önüne karanfil bıraktı. Özel, “Madımak’ta büyük bir insanlık suçu işlendi. Bugün Sivas’taki insanlık suçu için buradayız. 3 gün sonra ise Erzincan Başbağlar’daki insanlık suçu için orada olacağız. Acılarımızı yarıştırmıyoruz, ders çıkarıyoruz” dedi.