“Soğuk Hava Dalgasıyla İstanbul’da Kar Yağışı Beklentisi Artıyor”

İstanbul buz kesti! Kar yağışı için tarih belli oldu... Prof. Dr. Orhan Şen'den yeni tahmin

Soğuk hava dalgası Balkanlar üzerinden gelerek bugün hava sıcaklıklarında sert bir düşüşe neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM tarafından yapılan uyarılar ardından, İstanbul’da kar yağışı olup olmayacağı merak konusu haline geldi. Ancak CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen’in tahminlerine göre, 9-10 Ocak tarihinde beklenen kar yağışı olasılığı ortadan kalktı. Şen, CNN TÜRK’teki canlı yayında yaptığı konuşmada, İstanbul’un ikinci soğuk hava dalgasıyla karla karşılaşabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Bugün çok soğuk bir hava etkisi var. Sıcaklık bugün itibariyle 3-4 dereceye kadar düştü. Ege Bölgesi’nde, Antalya, Adana çevresinde ise kuvvetli yağışlar mevcut. Ancak İstanbul’da henüz kar yağışı gözlenmiyor. Kar kapıya kadar gelecek, ancak içeri girmeyecek. Avrupa Yakası’nın batısında, karla karışık yağmur olabilir. Bu bölgelerde kar yağışı görülebilir. Anadolu’da ise kar yağışı devam ediyor. Ankara’da ise karla karışık yağmur etkisi yaşanıyor. İzmir’de ise sel baskını riski bulunmakta. Ankara’da ise gece sıcaklık sıfır dereceye düşecek.”

Cuma gününden itibaren kar yağışının başlaması bekleniyor. İstanbul’da şu anda güçlü bir poyraz esmekte. Kuzey Ege ve Marmara bölgesinde etkili olacak olan bu poyraz, zaman zaman fırtına şeklinde esecek ve saatte 70 kilometre hızı geçebilecek. Cuma akşamı ise yeni bir sistem gelmesi bekleniyor. Cuma günü sıcaklık 4 dereceye kadar düşecek ve kar yağışı başlayacak.

İstanbul’da bu sistem doğrultusunda kar yağışı yaşanacak. Karadeniz’in batısı ve Marmara’nın kuzeyi ile doğusu etkilenecek. Bu durum İstanbul’u da içine alarak cuma ve cumartesi günü kar yağışı bekleniyor. Yağışlar 11 Ocak tarihinde Doğu Anadolu’ya doğru hareket edecek. 12 Ocak’ta beklenen yağışlar ise sona erecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün 18 il için sarı kodlu uyarıda bulundu.

Önümüzdeki 24 saat boyunca Türkiye’nin genelinde parçalı bulutlu ve yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak şeklinde olacak. Trakya’nın batısı, Güney Marmara, İç Ege ve İç Anadolu’nun kuzey ve doğu kesimleriyle Karadeniz’in iç bölgelerinde ve Doğu Anadolu’da ise zamanla karla karışık yağmur ve kar beklenebilir.

Hava sıcaklıklarının genel olarak mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ülkemizde, batı ve iç kesimlerde hissedilir derecede (6-12 derece) bir azalma bekleniyor. Rüzgar ise genellikle kuzey ve batı kesimlerde kuzeyli yönlerden, güney ve doğu kesimlerde ise güneyli yönlerden hafif veya yer yer orta kuvvette esecek. Marmara ve Kuzey Ege bölgelerinde ise kuzeydoğu yönlerden kuvvetli rüzgarlar, yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı 5 günlük hava durumu tahmin haritasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.