“Son Günlerde Türkiye’de Meydana Gelen Orman Yangınları Kontrol Altına Alınıyor”

Ciğerlerimiz yanıyor... Canla başla müdahale

Antalya’nın Akseki ilçesinde, bir orman yangını çıktı. Yangın, dünkü saat 13.30 civarında ormanlık alanda başladı. Hava araçları yangına müdahale etmek için bölgeye sevk edildi. Yangın bölgesine ulaşım zor olduğu için, ekipler yeni yollar açtı. Toplamda 6 helikopter, 5 uçak, 4 arazöz, 10 su ikmal aracı, 10 ilk müdahale aracı, 5 dozer, 3 ekskavatör ve 500’den fazla yer ekibi yangına müdahale etti. Gece saatlerinde ise 2 helikopter yangına müdahale edebilmek için gece görüş sistemine sahipti. Yangın söndürme çalışmalarında, Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de aktif rol aldı. Jandarma ekipleri, orman görevlileriyle birlikte su hortumlarını taşıyarak, yangını söndürmek için sabaha kadar çalıştı. Yangının etkilediği alanın 600 dönüm olduğu belirtildi. Havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter sayısı arttı. Yangın bölgesinde nem oranı %30 civarındaydı ve hava sıcaklığı 25 derece olarak ölçüldü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, saat 10.30 sularında yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangını ilk olarak orman işçisi Uğur Eren’in fark ettiği ifade edildi.

Eskişehir Alpu’da da bir orman yangını çıktı. Yangın, önceki gün saat 12.30 civarında ormanda başladı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, gözetleme kule görevlisinin dumanları fark etmesi üzerine bölgeye sevk edildi. Söndürme çalışmalarına 14 arazöz, 7 su tankeri, 3 itfaiye aracı, 3 iş makinesi, 5 helikopter, 1 uçak ve 100’den fazla personel katıldı. Rüzgarın etkisiyle yangın yayıldı. Sakarya, Bilecik, Afyonkarahisar ve Kütahya’dan gelen arazözler ve belediye itfaiyeleri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Eskişehir Orman Bölge Müdürü İsmail Çetin’in yönetiminde yangın 18 saat sonra kontrol altına alındı. Yangının yıldırım nedeniyle çıktığı belirlendi.

Bingöl’ün Genç ilçesinde ise bir orman yangını çıktı. Yangın, 14 Ağustos günü saat 11.00 civarında başladı ve rüzgarın etkisiyle Yayla, Eskiköy, Ziyaret, Aktoprak ve Kaledibi köylerine ve Yoldaşan Mahallesi’ne sıçradı. Sarp arazi nedeniyle yangına müdahale etmek zordu. Orman İşletme Müdürlüğü, Genç Belediyesi, Genç Özel İdare, Jandarma, AFAD, İHH, Genç İçin Bir Saat Derneği, Bingöl Ticaret Sanayi Odası Arama Kurtarma, SARR ve gönüllü ekipler olmak üzere toplamda 2 helikopter, 4 arazöz, 2 itfaiye aracı, 3 iş makinesi ve 4 ilk müdahale aracı yangına müdahale etti. Yangın dün sabah saatlerinde 3. gününde kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni henüz araştırılıyor.

Göynük ilçesinde de bir orman yangını çıktı. Yangın, önceki gün saat 09.30 civarında başladı ve elektrik hattından çıktığı tahmin ediliyor. Bolu Orman Müdürlüğü ve çevre ilçelerden arazözler ve ekipler bölgeye sevk edildi. Yangına 3 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı havadan müdahale etti. Yangın 26.5 saat sonra kontrol altına alındı. Tepebaşı köyü yakınında başka bir yangın daha çıktı. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yangının kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.