STEAM Alanlarındaki Genç Mucitler İstanbul’da Buluşuyor

Genç mucitler tasarladıkları robotlarla FTC'de yarışacak

İlk olarak 1998 yılında Amerika’da düzenlenen FIRST Tech Challenge, öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına olan ilgisini artırmayı, takım çalışması ve iletişim gibi becerilerini geliştirirken genç mucitlerin robotik yeteneklerini sergilemelerine olanak sağlıyor. Fikret Yüksel Vakfı organizasyonunda bu yıl İstanbul’da gerçekleşecek etkinlik, katılan ekiplerin kendi robotlarını tasarlayıp programlamalarını gerçekleştirmelerine imkan tanıyor.

FIRST Tech Challenge, ABD, Kanada, Çin, Japonya, Avustralya, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi 40’tan fazla ülkede düzenleniyor ve topluma fayda sağlayacak projelerin geliştirilmesine de destek oluyor. Ekipler bölgesel ve ulusal turnuvalarda en iyi robotları inşa ederek liderlik becerilerini ve özgüvenlerini geliştirme fırsatı buluyor.

Ankara’dan gelen Beştepe Koleji Robotik Topluluğu, 80 öğrenciden oluşan farklı yaş gruplarından ekiplerle katılıyor. FTC Ortaokul Takımı ‘25564 Chaotics’ ise görme engellilerin sosyal hayata daha rahat adapte olabilmeleri için robot üretiyor. Proje, Altı Nokta Körler Derneği ile iş birliği yaparak yeni bir bakış açısı geliştiriyor.

Proje Koordinatörü Ebru Azman ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Emrah Tekin önderliğinde yürütülen projede ‘25564 Chaotics’ takımı, görme engelliler için dans tahtası ve disk yerleştirme yeteneklerine sahip bir yarışma robotu tasarladı. İstanbul’da düzenlenecek FIRST Tech Challenge off-season için hazırlık yapan ekip, teknolojiye ilgi duyan öğrenciler için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. Azman, “Robotlarımız başarılı olursa ve projelerimiz işe yararsa, toplumsal farkındalığa katkı sağlamış olacağız” diyor.