Su Tasarrufu ve Hava Durumu İle İlgili Öneriler

Bakanlıktan ‘su bitiyor’ uyarısı: Halı ve balkon yıkamayın

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşları suyun verimli kullanımı konusunda uyararak gelecekte oluşabilecek sorunları minimize etmeyi hedefliyor. Bu bağlamda, Bakanlık İstanbul gibi bazı şehirlerde kişi başı günlük su tüketiminin 90-130 litre arasında olduğunu belirledi. Ayrıca, gıda israfının su israfıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekilerek, iki dilim ekmeğin çöpe atılmasının yaklaşık bir buçuk ton suyun israf edilmesi anlamına geldiği ifade edildi.

Bakanlık, çiftçilere geleneksel sulama yöntemlerinden vazgeçip modern sulama yöntemlerini kullanmalarını tavsiye ediyor. Gündüz sulama yerine gece sulamasının daha az su tüketimine sebep olmasına vurgu yapıldı. Ayrıca önümüzdeki dönemde, tarım ve evlerde kullanılabilecek yağmur hasadının önemi de vurgulanmaktadır.

Su tüketimi konusunda vatandaşların da tasarruf etmeleri konusunda uyarıda bulunan Bakanlık, bazı önerilerde bulunuyor:

– Halı ve balkon temizliği için yıkama yerine silme yöntemini tercih edin.
– Sebze ve meyveleri akan su yerine dolu bir kap içinde yıkayın.
– Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam olarak doldurarak çalıştırın.
– Az su gerektiren bitkilerden oluşan bir peyzaj düzenlemesi yapın. Lavanta, sarı kantaron, altın çiçeği, zakkum, alev çalısı, misket gülü, kuşburnu, biberiye, adaçayı ve katırtırnağı gibi bitkiler bu konuda tercih edilebilir.

İstanbul’da son günlerde görülen yüksek sıcaklık rekoru, dün itibariyle daha serin ve rüzgarlı bir havaya döndü. İstanbullular, gök gürültüsü ve şimşeğin eşlik ettiği bir sabahla uyandı. Meteorolojinin yeni hava durumu raporuna göre, “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, kuzeybatı kesimlerden başlayarak azalacak, mevsim normallerine ve bazı bölgelerde mevsim normallerinin altına düşecek” tahmini yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre bugün ülkenin kuzey kesimleri parçalı, yer yer çok bulutlu, Trakya bölgesi, Batı Karadeniz (Sinop hariç), Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Çankırı, Kars ve Ardahan çevreleri ile Balıkesir ve Kütüphane’nin kuzeyi, Ankara’nın kuzey ve batı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Diğer bölgelerin ise az bulutlu ve açık bir gün geçirmesi tahmin ediliyor. Edirne’de de ani bir şekilde başlayan yağmur, vatandaşları hazırlıksız yakaladı.