Suç örgütü, resmi kurum ve kuruluşların icradan satışa çıkardığı araçları ucuza sattıkları bahanesiyle toplam 66 kişiyi dolandırdığına ilişkin davada mütalaa açıklandı. Duruşma, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi ve sanıklardan bazıları ile müştekiler duruşmada hazır bulundu. Cumhuriyet savcısı, mütalaasını açıklarken sanıkların paravan şirketler üzerinden faaliyet gösterdiğini ve İstanbul genelinde dolandırıcılık yaparak menfaat sağladığını belirtti. İlk aşamada sanıklar, müştekilerle olan tanıdıklık bağları sayesinde güven kazandılar ve Vergi Dairesi gibi resmi kurum ve kuruluşlardan birim amiri olarak tanıttıkları sözde kişi aracılığıyla ihaleler yoluyla edindikleri araçları piyasa fiyatının altında satarak müştekileri ikna ettiler. Mütalaada ayrıca müştekilere WhatsApp üzerinden araç ve fiyat listeleri gönderildiği, teklifte bulunulduğu ve araç ve teklifi beğenen müştekilerle anlaşma sağlandığı belirtildi. Sanıklar, araç bedelinin yüzde 10’u oranında paravan şirketin hesabına para göndermeyi sağlayarak müştekileri dolandırdılar ve ardından vaat ettikleri araçları teslim etmeden aldıkları paralarla kayıplara karıştılar. Duruşmada ortaya çıkan bir başka detay ise mağdurların hakkını aramak istemeleri üzerine Onur Apaydın tarafından tehdit edildikleri oldu.
Mütalaada, örgüt lideri olarak belirtilen Eren Koç’un Vergi Dairesi, Gümrük İdaresi ve Gelir İdaresi gibi kurumların müdürü, şefi veya yöneticisi olarak tanıtıldığı da yer aldı. Eren Koç’un ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’ suçundan ve 66 kez ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan toplamda 400 yıldan bin 328 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer sanık olan Onur Apaydın ise ‘suç örgütüne üye olmak’ suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenirken, dolandırıcılık suçundan ise delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat talep edildi. Mütalaada yer alan diğer sanıkların da farklı oranlarda hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, 54 kişi müşteki olarak yer aldığı ve 32 kişinin ise sanık olarak yer aldığı belirtildi. İddianamede suç örgütü yöneticileri olarak Eren Koç ve Onur Apaydın’ın adları geçerken, bu kişilerin örgüt içinde görev dağılımı yaptıkları ve mağdurları belirledikleri ifade edildi. Ayrıca iddianamede, 30 kişinin de örgüte üye veya yardım eden kişiler olduğu bilgisi yer aldı. Eren Koç ve Onur Apaydın’a ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçundan ve 58 mağdura karşı ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan toplamda 328 yıldan 1088 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, örgüt liderlerinin yardımcısı Durcan Çoban’a ise ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından 170 yıldan 564 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen sanık Fatih Duman’a da 324 yıla kadar hapis cezası istendi ve diğer sanıkların da benzer suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.