Sultan Abdülhamit ve Sadık Köpeği Şeri

Şâle’yi yanmaktan Şeri kurtarmış




İstanbul’un Sokak Köpekleri ve Sultan Abdülhamit

Hayvan Hakları Koruma Kanunu Tartışmaları Devam Ediyor

Hayvan Hakları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler konuşulurken, İstanbul’un sokak köpekleri hakkında ilginç detaylar gün yüzüne çıkıyor. Sultan 2. Abdülhamit’in kızı Şadiye Osmanoğlu’nun hatıralarına göre, babasının “Cuma Selamlığı” sırasında karşılaştığı bir köpeği sahiplenip saraya götürdüğü biliniyor.

Şadiye Osmanoğlu’nun anlatımına göre, sarayın Şâle Köşkü’nde başlayan yangının havlamalarıyla fark edilmesini sağlayan ve ünü artan köpeğin hikayesi şu şekilde:

“Bu sadık köpek tuhaf bir tesadüfle babamın eline geçmişti. Bir cuma günü Hamidiye Camii’nde namazını kılarken kapıda bekleyen arabasının önüne bir köpek gelip yerlerde yuvarlanır, derhal kovalarlar. İki hafta üst üste köpek arabanın önüne gelir. Üçüncü hafta köpek babamla arabaya binmeye çalışır. Bu sefer ‘Dokunmayınız, onu daireme götürün’ der. İşte Cherie (Şeri) saraya böyle girmiştir.”

Şeri, saraya girdikten sonra çok daha ünlü olur. Sultan onu çok sever ve hakkında efsanevi hikayeler anlatılır. Şeri’nin havlamaları sayesinde çıkan bir yangın bile Sultan Abdülhamit’in dikkatini çeker ve böylece hızlı bir şekilde söndürülür. Şeri, saray halkı arasında adeta bir kahraman haline gelir.

Sultan Abdülhamit, kendi beslediği hayvanlarla da bilinirdi. Yabancı seyyahların da aktardığı üzere, Yıldız Sarayı’nda kuş, kedi, karacalar gibi hayvanlarla yakından ilgilenirdi. Sokak hayvanlarına dokunulmamasıyla dikkat çeken Sultan Abdülhamit, Şeri’nin kazası sonrası çok etkilenir ve Teşrifat Nazırı İbrahim Paşa, onu teselli etmek için Cin adlı benzer bir köpeği saraya getirir.