Tarihi Eser Koruma Mücadelesi

Gizli tarihin kahramanı

Mete Öztürk: Tarihi Eserleri Koruma Mücadelesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tarih bölümünü tamamlayan Mete Öztürk, eskiçağ tarihi üzerine yaptığı yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamladı. Şimdi ise doktora yapma hedefiyle ilerliyor. Ancak Öztürk’ün akademik çalışmaları dışında bir mücadelesi daha var: Facebook’taki define gruplarındaki tarihi eserlerin korunması.

Bu grupların çoğunlukla yazıtların paylaşıldığına dikkat çeken Öztürk, definecilerin tarihi eserlere zarar verdiğini fark etti. Bazı defineciler, tarihi eserleri kırarak içlerinden değerli madeni eşya çıkarabileceklerini umuyorlardı. Bu durum karşısında Öztürk, eserlerin kaybolmaması ve zarar görmemesi için fotoğraflar üzerinden analiz ederek arşivlemeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na durumu bildiren Öztürk, şunları söyledi: “Bu eserleri paylaşılan fotoğraflar sayesinde arşivlemeye başladım. Definecilerin zarar verdiği eserlerin yok olmaması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.”

Öztürk, grupların tarihi eserlere zarar verilmesine engel olmak için çaba gösterdiğini ve Kültür Bakanlığı ile iş birliği içinde olduklarını belirtti. Ancak Facebook gruplarında aktif olan dedektör satıcılarının ve definecilerin, eserlerin kaybolmasını engellemek amacıyla da olsa zarar verme riskini artırdığını vurguladı.

Mete Öztürk, tarihi eserleri koruma mücadelesine devam ediyor ve bakanlık yetkililerinin destek sözlerini umutla karşılıyor. Bilim insanı, tarihi eserlerin kaybolmaması için çaba sarf ederken, definecilerin yıkıcı faaliyetlerine karşı da dikkat çekmeye devam ediyor.

Definecilerin Zarar Verdiği Eserlerin Korunması Mücadelesi

Öztürk, tarihi eserlerin korunması konusunda gruplarda yaptığı çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Elimde 97 yazıt fotoğrafı var. Bunların yanı sıra bin 128 yazıt fotoğrafını da arşivimde tutuyorum. Bakanlığa ikinci bir şikayet daha iletmeyi düşünüyorum. Gruplarda yüz binlerce üye bulunuyor ve katılım sürecinde grup kurallarına titizlikle uyulmasına özen gösteriliyor.”

Kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusunda ise Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer İçer, şunları belirtti: “İlgili kanun maddesi gereği, tarihi eserlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması, toplumun ortak sorumluluğudur.”